Annons:

Naraghi (S): Redovisning av fyra år i riksdagen – fem frågor där jag påverkat

Laila Naraghi (S). Foto: Pressbild

Naraghi (S): Redovisning av fyra år i riksdagen – fem frågor där jag påverkat

Jag tror på förändring. Att det är möjligt att göra något åt de orättvisor vi möter i vardagen och världen. Men det kräver att vi hjälps åt och ställer upp för varandra. Varje dag.

Annons:

Nu är det fyra år sedan jag kom in i riksdagen. Det är en stor ära att få företräda sina medmänniskor i landets högsta beslutande organ. Fyra år motsvarar en mandatperiod så därför vill jag redovisa lite av mitt arbete och exempel på vad jag har åstadkommit.

I riksdagen stiftar vi lagar och beslutar om statens budget. Det känns bra att vara med och genomföra våra vallöften om mer pengar till skolor, vård, omsorg och polisen. Särskilt eftersom vi socialdemokrater inte har någon självklar majoritet bakom oss och det därför är svårt att få igenom allt vi vill.

*

För mig som socialdemokrat är det naturligt att också lyfta viktiga frågor för vår bygd. Vanligtvis (när det inte är Corona) är jag på plats i riksdagen tisdag-torsdag för utskottssammanträden, voteringar och möten. Jag sitter i konstitutionsutskottet och riksdagens Nato-delegation, vars arbete jag redovisat i tidigare artiklar. Jag tar även emot många skolklasser och besök från länet.

Övriga dagar utgår jag från Oskarshamn där jag bor. Jag besöker arbetsplatser, skolor, företag och föreningar i länet för att lyssna in frågor och problem. Och för att berätta om vad som pågår. Det handlar ofta om hur vi kan lösa saker tillsammans.

*

Exempel på förslag jag fått gehör för, där vi tillsammans skapat förändring nationellt:

1.     Körkort för unga: Jag har länge arbetat för att alla ska ha råd att ta körkort. Det är viktigt för jobben, landsbygden och Sveriges unga. Ett steg i rätt riktning var när vi införde studielån för körkort (studielån för andra utbildningar fanns redan). Tidigare möttes många unga av problemet att det utan körkort var svårt att skaffa sig jobb, och utan jobb var det svårt att ha råd med körkort. Nu har vi brutit denna låsning! Körkort ska inte vara en klassfråga.

2.     Yrkesutbildningar i hela landet: Det måste finnas utbildningar som utbildar till de jobb som finns – i hela landet. För några år sedan brydde sig inte YH-myndigheten, som ansvarar för detta, om hela Sverige. Vårt län fick rekordfå utbildningar. Det slog hårt mot arbetare och företag här. Jag lyfte frågan med regeringen och var med och såg till att YH-myndigheten fick i uppdrag att jobba med detta. Svenska myndigheter ska se till hela landet! Nu ser vi resultat med fler utbildningar till Kalmar län.

3.     Stöd till lokaljournalistik: Läget för lokalmedia har blivit tuffare, inte minst på grund av stora annonstapp till globala mediejättar som Facebook och Google. Den affärsmodell som hållit igång lokalmedia haltar. Staten måste därför ta större ansvar för dess överlevnad, men fortsatt hålla armlängds avstånd (gärna längre!). Jag har drivit detta hårt och fått gehör. Både i besluten om mediestödssystemet och årets stödpaket.

4.     Säkerhetsklassning av M/S Sigrid: I Oskarshamns kommun mellanlagras allt högaktivt kärnavfall från Sverige. Det transporteras med fartyget M/S Sigrid. Tidigare omfattades hon inte av skyddslagen som övriga kärntekniska anläggningar. Därför har jag drivit att Sigrid ska säkerhetsklassas. Förra året beslutades så detta, en viktig framgång för vårt säkerhetsarbete.

5.     Statligt ansvar för kärnavfallet: Kärnavfallet är hela Sveriges angelägenhet, därför ska inget län eller kommun stå själva med ansvaret. Processen för att bygga ett slutförvar för använt kärnbränsle har varit lång och ansvaret efter förslutningen otydligt. Därför har jag varit med och drivit ett förtydligat statligt ansvar. Det beslutade riksdagen till slut i somras. Det är en viktig pusselbit för att slutförvaret väl ska byggas.

Jag jobbar vidare med flera olika förslag, särskilt sådant kopplat till jobben och välfärden. Vi ska pressa tillbaka arbetslösheten och fortsätta satsa på välfärden. Alla har rätt att färdas väl genom livet, oavsett hur mycket – eller lite – pengar du har.

Laila Naraghi
Riksdagsledamot (S)

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt