Annons:

Laila Naraghi (S) säger att man vill stoppa utbetalningar till kriminella nätverk. Foto: Arkivbild

Satsar nästan 200 miljoner – "Vill stoppa pengarna till de kriminella nätverken"

Regeringen satsar nästan 200 miljoner kronor på att bekämpa skattefusk och fusk i välfärdssystemen. 

Annons:

Totalt handlar det om 189 miljoner kronor. 

– Vi vill stoppa pengarna till de kriminella nätverken, oavsett om det är mc-gäng, klaner eller mer löst sammansatta nätverk. Det är i grunden en rättvisefråga. Pengarna ska gå till dem som har rätt till ersättning, till exempel den som är sjuk. Det ska inte gå till dem som fuskar och utnyttjar systemen. Det är kriminellt, säger Laila Naraghi (S), riksdagsledamot från länet.

Studier har visat att det uppskattningsvis kan handla om så mycket som 18 miljarder kronor årligen som utbetalas felaktigt. I en hög andel av fallen bedöms det röra sig om misstänkt bidragsbrott och andelen felaktiga utbetalningar riskerar att öka när historiskt stora belopp betalas ut i samband med pandemin.

– Vi har byggt upp våra välfärdssystem för att skydda de svagaste och sköraste i samhället. Därför är det otroligt viktigt att jobba stenhårt mot dem som försöker utnyttja systemet. Att våra välfärdssystem används för att försörja kriminella nätverk är särskilt allvarligt. Det är inte acceptabelt, säger Laila Naraghi.

"Kan användas till viktiga saker"

De 189 miljonerna kommer fördelas ut till Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, Pensionsmyndigheten, Centrala studiestödsnämnden, Migrationsverket, Ekonomistyrningsverket och Skatteverket. 

– Vi är tydliga med att dessa pengar ska användas för att systematiskt och hårt jobba för att stoppa fusket. Medborgare i hela Sverige, inklusive här i Kalmar län, gynnas av att vi som land klarar detta. 18 miljarder årligen är ju mycket pengar som kan användas till viktiga saker istället, som jobb, vård, skola och omsorg, säger Laila Naraghi.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt