Annons:

Länets riksdagsledamot till partikollegan:

Laila Naraghi ställer en fråga till utrikesminister Ann Linde. Foto: Pressbild

Länets riksdagsledamot till partikollegan: "Lämnar information till främmande makt"

Länets riksdagsledamot Laila Naraghi (S) ställer nu en fråga till utrikesminister Ann Linde (S) om köp av kärnbränsle. Laila Narahi menar att köpen innebär att strategisk information om Sveriges kritiska infrastruktur lämnas ut till främmande makt.

Annons:

Statliga Vattenfall köper kärnbränsle av ett dotterbolag till det ryska statliga bolaget Rosatom. Med anledning av det har socialdemokraten Laila Naraghi, riksdagsledamot från länet, riktat en fråga till utrikesminister Ann Linde.

– Köpen innebär att vi lämnar ut strategisk information om vår kritiska infrastruktur till främmande makt. Därför behöver inköpen också belysas ur ett säkerhetsperspektiv, säger Laila Naraghi. 

Hon säger sig vara intresserad av att veta hur riskerna med inköp av kärnbränsle från Ryssland kommer att beaktas i regeringens kommande och uppdaterade nationella säkerhetsstrategi. 

"Naraghi pekar på att Ryssland har en ambition att utöka sin maktsfär genom export av kärnkraftsrelaterade produkter, såväl kärnbränsle som färdiga reaktorer. EU har i sin energistrategi pekat på att EU inte ska sätta sig i ett beroende av ryskt kärnbränsle. Försvarsberedningen beskriver i sin senaste rapport utvecklingen i Ryssland. Utifrån omvärldsläget är det rimligt att de säkerhetsmässiga riskerna med Vattenfalls inköp av ryskt kärnbränsle uppmärksammas och analyseras", skriver S i länet i ett pressmeddelande.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt