Annons:

Jakobsson:

Anneli Jakobsson (SD).

Jakobsson: "Bättre förr när en bank var en bank"

Kreditkort och mobiltelefoner har tagit över allt mer som betalningslösning i världen, så även i Sverige och i vår kommun, Vimmerby.

Annons:

Att enbart kunna betala med kort och eller swich samt att mötas av en skylt att "i denna butik tar vi inte emot kontanter" är ett hårt slag mot de som inte har eller vill ha kort och mot dem som inte har någon mobiltelefon.

Jag själv skulle handla en sak för 18 kr i en butik i Vimmerby och dom tog inte emot kontanter, endast kort. Jag vände på klacken och gick därifrån, till en annan butik som tog kontanter. Det här var endast en summa på 18 kr som jag ville betala kontant men invånarna måste få bestämma själva om de vill betala med kontanta medel eller inte.

Enligt riksbankens hemsida så är kontanter lagliga som betalningsmedel och det betyder också att vi ska kunna betala med dem överallt. Men den regeln kan avtalas bort av till exempel affärer och restauranger via den så kallade avtalsfriheten som då innebär att en butik kan vägra acceptera kontanter överhuvudtaget. Även alltfler banker har infört kontantfritt vilket inte låter vettigt, en bank som inte tar emot pengar.

Det här är ett hårt slag för alla äldre och de som av någon anledning inte har eller vill ha något kort, kopplat till sin bank. I USA har man stiftat lagar på att företag måste ta emot kontanter, och det skulle inte vara dumt om det kunde bli detsamma här. Låt inte kontant betalning försvinna från våra butiker. De behövs så länge som inte alla har någon annan betalningslösning.

Säga vad man vill, många gånger var det bättre förr, när en bank var en bank där man kunde tömma sin spargris och gå därifrån till vilken butik som helst för att handla från de pengarna man fått från banken eller att sätta in dem på banken. Då var det valfritt hur man ville göra, vilket inte är fallet idag.

Anneli Jakobsson, Storebro 

Kjell Jakobsson, Storebro 

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt