Annons:

SD-källa:

Det ska ha funnits ett missnöje mot Anneli Jakobsson en längre tid. Foto: MostPhotos

SD-källa: "Grott ett missnöje mot Anneli länge"

Anneli Jakobsson blev inte omvald som ordförande för Sverigedemokraterna i Vimmerby. Då lämnade hon partiet med en gång.
– Det har funnits ett stort missnöje mot henne en längre tid, säger en SD-källa till Dagens Vimmerby.

Annons:

I söndags höll Sverigedemokraterna i Vimmerby kommun årsmöte. Valberedningens förslag var att ge förnyat förtroende åt Anneli Jakobsson vid rodret – men ett stort antal medlemmar ville något annat. Följden blev att Anneli Jakobsson hoppade av som medlem i SD, vilket Dagens Vimmerby kunde avslöja på tisdagen.

– Det har varit så här en längre tid, att det funnits ett stort missnöje mot henne. Personligen har jag inte kunnat tänka mig att engagera mig så länge Anneli finns med. Det går inte att gå in så länge hon är kvar har jag känt, berättar en källa inom partiet för oss. 

Orsaken är hennes många uttalanden genom åren, som även väckt nationellt intresse.

– Den enda anledningen är de här uttalanden som jag förstår har varit för smaskiga för er att låta bli att skriva om. Det handlar ju inte om politik för fem öre, utan är bara rent skitsnack. I en kommun går det inte att bedriva riksdagspolitik över huvud taget. 

"Grott ett missnöje länge"

Källan inom SD vill inte kalla det för en kupp mot toppnamnet Anneli Jakobsson, men säger att planerna på att rösta bort henne har funnits en tid.

– Det har grott ett missnöje mot henne länge. Hon har bedrivit det här genom att ta in släkt och vänner i partiet. Vad gör egentligen Kjell (Jakobsson, reds.anm.) där? Det har varit så toppstyrt och man har gjort det korrupt för att vara kvar. Möten som ska hållas har hon inte bjudit in till och hela partiet har inte styrts ordentligt. Nu finns det en ny grupp som vill att det här ska bli bra. 

SD-medlemmen berättar, precis som distriktsordföranden Mattias Bäckström Johansson, att medlemmar ska ha utelåsts från mötet.

– Man försökte säga att mötet kunde hållas utanför, men dörren skulle bara stängas. Alla hade munskydd med sig, så det var inga konstigheter. Rättigheten att rösta kan inte tas ifrån en på det sättet hon försökte. Allting blev bara patetiskt och hon lämnade partiet när hon förstod att det inte fanns majoritet för henne. Men jag vill betona att det inte rör sig om någon kupp. Allt gick rätt till och alla medlemmar har rösträtt. 

"Kommit till en gräns"

Något var tvunget att ske inför valåret 2022, uppger källan som har god insyn.

– Vi har kommit till en gräns där det här var tvunget att ske. Det hade varit för sent nästa år och det här var viktigt för partiet. Det är väldigt svenskt att knyta näven i fickan, men det gick inte längre. Det här har byggts upp under många år och känslan är att det började redan när Bengt Barkstam lämnade över till henne. Hon är helt enkelt inte det bästa ansiktet utåt för partiet. Sandor (Högye, reds.anm) var betydligt bättre. 

Enligt obekräftade uppgifter ska Anneli Jakobsson ha skickat ut ett mejl till de som röstade på henne om att ett nytt lokalt parti "som inte är korrupt" ska startas av henne. 

– Det här som har hänt är tråkigt för alla parter. Jag tycker att hon kunde ha gått av med flaggan i topp.

Vad tror du att det här betyder för SD i Vimmerby på sikt?

– Jag tror att det här är början på något nytt och på ett mer hållbart parti. Det finns bra personer nu och fyra, fem som verkligen är intresserade av att göra något bra. Det är viktigt att vi försöker göra något bra för Vimmerby.

Tror du att några andra personer inom partiet följer med henne till ett nytt parti?

– Tyvärr tror jag det, men jag vill inte säga några namn. Det finns alltid vänner till henne. 

Anneli Jakobsson har endast bekräftat att hon inte längre är medlem i partiet, men har hänvisat vidare kommentarer till senare i veckan. 

Fotnot: Att personen som gett oss de här uppgifterna är anonymiserad beror på att det var en förutsättning för att vi skulle få ta del av uppgifterna. Vi bedömer uppgiftslämnaren som mycket trovärdig. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt