Annons:

Brittas krönika: Synen på rätt och fel har förändrats

Ute är det gråkallt inga minusgrader men det är en sådan kyla som kryper in i själen. Då är det perfekt att ta fram den där boken som man skulle ha läst för ett par år sedan. Men bättre sent än aldrig.

Annons:

"Brott lönar sig inte". Ordspråket lärde man sig för att försöka leva ett ärligt och bra liv. Idag ställer man sig frågan om man inte skulle ändra det till "Brott lönar sig".

Oärlighet , inbrott och mobbing är något som nästan är accepterat hos alla. Visserligen är det fult att stjäla en bil men att ta lite godis i affären är för många helt okej.

Knivhugger man någon eller skjuter mot en person var inte tanken att det  skulle gå så illa att personen ifråga dog. Frågan man ställer sig är: Hur tänker man då?

Mycket i vårt synsätt på rätt och fel har ändrat sig de sista årtiondena.

*

I David Baldaccis bok Absolut Makt framstår inbrottstjuven och huvudpersonen Luther Witney som en sympatisk person. Trots sina fängelsebesök och fortsatta småbrott är han den man lider och gläds med. Jämför man honom med de korrumperade personer man möter i denna deckare, framstår han som ärlig och god.

Handlingen utspelar sig i USA:s mäktigaste korridorer och fångade

omedelbart mitt intresse. Det börjar med ett vanligt inbrott, där Luther bryter sig in i en

exklusiv villa. Han blir avbruten och måste gömma sig. En av ägarna, kvinnan, kommer hem

med sin älskare. Från sitt  gömställe blir han vittne till hur hon mördas. När han lämnar villan hinner han få med sig bevismaterial som utan tvekan kan fälla förövaren.

*

Mördaren upptäcker nästan omgående att någon sett honom och jakten på Luther börjar. De han flyr från är både polisen och FBI. USA:s högste man är på jakt.

Att det är absolut makt som råder i boken framgår klart och tydligt. Här beskrivs FBI:s arbete om hur man skyddar högt uppsatta personer. Författaren som har ett förflutet som advokat, har en gedigen kunskap inom detta område. Han beskriver människor och omgivningar på ett sätt som gör att man från första till sista bladet helt lever sig in i boken.

När man läst boken klart tänker man på det som händer runt omkring oss. Visst är det Absolut makt som råder. Boken väcker sympati för den lilla människan och aggression mot de stora mäktiga. Man tänker osökt på David och Goliat.

Tycker  Du om deckare och spänning är detta en bok för dig

Annons:

Britta Gustafsson

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt