Annons:

En ny missad chans – och ett fantastiskt roligt val

Det går knappast kritisera Vimmerbys majoritet för att vara lättpåverkad. Ännu en gång hade Socialdemokraterna chansen att tysta den mest högljudda kritiken. Ännu en gång lät man bli.

Annons:

Sammansvärjningen mellan Socialdemokraterna och Moderaterna efter kommunvalet 2014 har rört upp många och starka känslor. Beslut efter beslut har, både rättvist och orättvist, kritiserats hårt. Tre saker sticker ut lite extra: skolförslaget (kastat i papperskorgen), nedskärningen inom kulturskolan (reviderat) – och de två kommunalråden.

Kritiken var stenhård när ett kommunalråd blev två och den ligger, ett och ett halvt år senare, fortfarande och pyr.

Den är orättvis med tanke på att den förra majoriteten hade antagit ett dyrare ersättningssystem för politikerna.

Den är rättvis med tanke på att även politiken behöver bli billigare när i stort sett varenda krona är viktig för Vimmerby kommun.

Lät bli för andra gången

Jag förstod beslutet från början. Jag tänkte att Micael Glennfalk (M) skulle hjälpa Helen Nilsson in i rollen fram till sin avgång. Sedan avgick Glennfalk, men majoriteten körde på och Tomas Peterson tog Glennfalks jobb rakt av.

Nu hade majoriteten en ny chans att göra två till ett och tjäna in hur många enkla förtroendepoäng som helst. Helen Nilsson kunde ha tagit över som ordförande i kommunstyrelsen och Tomas Peterson delat uppdragen som vice ordförande i kommunstyrelsen med ordförandeposten i barn- och utbildningsnämnden.

Men majoriteten och Socialdemokraterna lät bli. Två kommunalråd it is.

Krävs en hel del

Beslutet är både förvånande och inte förvånande. Förvånande för att kritiken ändå är så pass hård, för att majoriteten behöver varenda liten popularitetspoäng den kan få och för att politikerna fortfarande behöver fatta beslut som sparar 6,8 miljoner kronor i år.

Inte alls förvånande med tanke på att vi lärt oss känna den här majoriteten vid det här laget – och vi vet vad som krävs för att de ska ändra sig. I ett fall: folkomröstning och 86 procents av rösterna för motståndarförslaget. I ett annat: 1 500 namnunderskrifter (Kulturskolan). I ett tredje: enorma protester (lunchservering på äldrekollektiv).

Har majoriteten bestämt sig så har den.

Svår uppgift

Med det sagt känns valet av Lis-Astrid Andersson helt rätt. Hon är själv verksam i förvaltningen och kan stora delar utan och innan. Jag tror också att hon kommer att vara duktig på att fånga in åsikter från verksamheten. Men hon har ingen lätt uppgift.

Ett underskott på tio miljoner ligger och väntar, ytterligare nedskärningskrav känns högst sannolika, många lärare har slutat, arbetsmiljöproblem på AL-skolans högstadium, kritiken mot förvaltningsledningen, röran med Pelarne förskola, bristen på förskoleplatser… listan är lång och löser Andersson hälften innan 2018 är det gott nog.

Samtidigt som Socialdemokraterna valde Lis-Astrid Andersson som ny ordförande i BUN valde man också ny partiordförande i Arbetarekommunen. 19-årige Daniel Nestor lär vara den yngsta ordföranden i hela landet och det är ett fantastiskt roligt val.

Nestor är driven, verbal och har ett stort Vimmerbyhjärta. Hans nya roll i partiet kommer lyfta Socialdemokraterna. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt