Annons:

Självklart ska en Vimmerbybo kunna mingla utomhus – även efter midnatt

Nejsägare kommer alltid att finnas. Problemen börjar när de blir politiker. Självklart ska även Vimmerbybor kunna få sitta på en uteservering ända in på småtimmarna.

Annons:

Vi har våra problem i Vimmerby. Jodå – de räcker gott och väl.

Trots ett helt sensationellt uppsving så är ett alltför livfullt nattliv inte ett av dem. När jag flyttade tillbaka till Vimmerby för fyra år sedan var Vimmerby stendött. Varje fredag och lördag – en tyst död stad. På torget satt Astrid i lugn och ro. Någonstans åkte någon runt och sladdade med sin bil.

Jag satt på själsdödande hemmafester och undrade vad jag gjort av mitt liv. Varannan månad gick jag på dansband i Södra Vi. En hel vinter längtade jag efter den där enda helgen när hela Vimmerby går ut och dricker öl ur platsmugg.

Det där är bilder ur ett Vimmerby som inte längre finns. Vimmerby 2016 är någonting helt annat. Jag har svårt att tänka mig att någon stad i liknande storlek på kort tid kan gå från noll till två nattklubbar. Konserter arrangeras på löpande band, aktörerna blir fler och fler.

Vimmerby lever.

Finns många bostäder 

Utvecklingen inom krogbranschen är förstås något Vimmerby måste slå vakt om och stötta så gott det går. Finns ett utbud så ökar inte bara chanserna för att Vimmerbyungdomar stannar kvar i Vimmerby, utan också för inflyttning.

Med den bakgrunden är miljö- och byggnadsnämndens nya riktlinje för kommunens uteserveringar mycket svår att förstå.

Min erfarenhet är att Kharmas uteserveringar är ganska lugna tillställningar. Folk sitter ner och pratar. Det är allt.

Om sorlet avslutas vid 24.00, 01.00 eller 02.00 är ett problem för grannarna anser jag att de får skylla sig själva.

Det finns definitivt ingen brist på bostäder som omgärdas av total tystnad – men det är inte så gott om krögare som satsar på att göra Vimmerby levande. Vill man bo i stan får man räkna med lite oväsen.

 Även efter midnatt

Ett annat problem med riktlinjerna är att de riskerar att skapa en orättvisa mellan olika aktörer. Både Prime och Kharma är förstås mycket modiga som vågat satsa på nattklubb i Vimmerby. De ska givetvis ha samma förutsättningar – därefter får de konkurrera så gott de vill.

Den kampen ska inte politiken ge sig in i.

Nämndens ordförande Lennart Davidsson (KD) motiverar beslutet med att Vimmerby och Hultsfred harmonierat sitt regelverk med grannkommunerna. Det borde vara viktigare att tänka på de som driver företag här, de som bor här och de som kommer hit.

Självklart ska en Vimmerbybo kunna festa och mingla utomhus även efter midnatt. 

Fråga

Håller du med?

Ja
Nej
Rösta Se resultat

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt