Annons:

Så påverkas DV av coronakrisen – "Att låsa in sajten är vår sista utväg"

Alla företag påverkas av coronavirusets framfart. Så även vi på Dagens Vimmerby. Även om vi absolut inte tror att vi kommer bli värst drabbade räknar vi med en mer ansträngd tid framöver. Nedan kan du se vilka alternativ som finns för att stötta vår verksamhet.

Annons:

Mer läsning och färre lokala annonsköp.

Ska man vara krass är det de två konsekvenserna som coronakrisen får för Dagens Vimmerby. Under vecka elva hade DV 560 000 visningar och 67 000 läsare. Det ska jämföras med fjolårets snitt på 340 000 visningar och 37 000 läsare. Räknar man ihop alla våra tre tidningar så är det första gången som vi i totalen når över en miljon visningar på en vecka.

En vanlig tid hade det varit något vi velat fira, nu räcker det med att konstatera att seriösa, oberoende, lokala medier behövs ännu mer i svåra tider.  

 *

Ända sedan situationen blev alltmer allvarlig i Sverige har mycket av vår rapportering handlat om coronasmittan. Vi har förmedlat myndigheternas viktigaste samhällsinformation, vi har berättat om drabbade personer och verksamheter och vi kommer fortsätta följa frågan dagligen.

Som för många andra verksamheter får en stor del av den resterande verksamheten läggas åt sidan. Vi har en liten organisation med fyra reportrar som alla i stort sett fått ställa om helt. Så kommer det att vara i en tid framöver.

*

Ekonomiskt är det svårt att säga exakt hur coronakrisen kommer slå mot oss. Kanske att ökade riksannonserna kommer väga upp en del av det vi förlorar lokalt, för det senare kan man utgå från att vi kommer att göra.

Dagspressen räknar med fallande annonsintäkter på 30-60 procent och har bett om akuta åtgärder från regeringen. Redan innan coronakrisen var många mediaföretag i ett mycket utsatt läge.

Vår fördel är vår effektiva organisation och låga driftskostnader, men ett tapp på 30-60 procent skulle vi ha svårt att klara över tid.  I en liten verksamhet med små marginaler är inte varje krona av vikt, men snudd på. Skulle utvecklingen bli långvarig kanske vi behöver låsa in delar av våra sajter, men det är en sista utväg för oss. Vi startade våra tidningar för att vi vill att alla ska få samma tillgång till sitt Vimmerby och den ambitionen vill vi hålla fast vid så länge det går. 

Däremot vill vi i denna tid uppmärksamma möjligheten att stötta oss ekonomiskt. Även om man inte får något exklusivt i gengäld – våra 20-25 dagliga artiklar kommer fortsätta vara gratis för alla – blir vi enormt tacksamma för de som väljer att stötta oss.

Det kan man både göra genom Swish eller som månadsgivare. Mer information om det hittar du här.

*

Ser man till de produkter som vi faktiskt tar betalt för är denna tid en bra möjlighet att tänka över sina kostnader. Vår största konkurrent i dag är Facebook – en global jätte som aldrig skattat i Sverige och som aldrig kommer producera något material om Vimmerby.

Vill man stötta det lokala i en svår tid är lokal annonsering en bra idé. Det är en uppmaning som särskilt riktas till de offentliga organisationer som alltid säger sig värna det lokala, men sedan lägger en hel del lokala skattepengar hos Facebooks konto på Irland.

*

Precis som alla hoppas vi att den här situationen får ett slut så fort som möjligt och tänker på alla människor som blir direkt berörda av de dödsfall och sjuktal som vi rapporterar om. Håll ut och håll om varandra.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt