Annons:

I dag firar Dagens Vimmerby fem år – från 100 000 till 400 000 visningar

Dagens Vimmerby hade premiär den 28 augusti 2015 – för exakt fem år sedan. Bilden är ett montage.

I dag firar Dagens Vimmerby fem år – från 100 000 till 400 000 visningar

28 augusti är säkert ingen stor dag i världshistorien. Men den är ganska stor för oss. I dag har nämligen Dagens Vimmerby funnits i fem år.

Annons:

”Du vet att du skapat dig ett fängelse va?” Det var våren 2015 och jag hade precis startat en minimal nyhetsblogg om det politiska livet i lilla Vimmerby. Frågan kom från dåvarande kommunalrådet Micael Glennfalk efter en pressträff.

Jag var så nöjd med 1 000 sidvisningar på en dag då. Jag är missnöjd om vi är under 40 000 i dag.

För exakt fem år sedan blev den där lilla bloggen en tidning. Jag vet inte om någon trodde att det här skulle fungera, vi själva var definitivt inte säkra. Vi – jag, Simon Henriksson och Linus Johansson – ville bara göra vår egen grej, vi ville få utlopp för vårt driv för lokaljournalistik och Vimmerby, vi ville inte styras av ägarintressen.

Efter fem år förstår jag inte riktigt hur vi vågade. Visst visste vi det mesta om Vimmerby, visst kunde vi skriva och intervjua – men om vi där och då förstod hur mycket vi saknade kunskap om hade nog inte DV funnits.

Ingen av oss hade sålt något annat än lotter och parkeringsbiljetter, vi missade 100 000 i intäkter för att vi inte hade någon riksannonsering från start och sättet som den första årsredovisningen gick till på bör ses som ett av Guds stora mirakel. 

*

För fem år sedan publicerade vi den första artikeln på Dagens Vimmerby. Då var mediabranschen i kris, den är fortfarande i kris. Ingen trodde att en hyperlokal satsning skulle fungera.

Ska man vara krass ser jag bara en orsak till att det har fungerat: vår vilja har varit tillräckligt stark. Vi har stått ut med år utan lön, vi har generellt tagit låga löner, vi har lagt alla pengar vi haft på att maximera det redaktionella innehållet och vi har jobbat otroligt hårt.

Vi har åkt ut till brottsplatser mitt i nätterna, täckt in lokalfotbollen varje fredagskväll och verkligen ansträngt oss för att vara pålitliga. Det ska finnas en bra artikel klockan 06.00 varje morgon. Vi ska ha koll jämt, vi ska vara snabba. Dag för dag har vår läsarkrets byggts ut och den gör det fortfarande.

Vi har orkat för att vi oftast haft väldigt roligt och hela tiden fått ett stort gensvar och (nästan) lika ofta känt att det går lite lite bättre.

2015 var vi förbluffade när vi nådde 100 000 visningar per vecka för första gången. ”Jävlar så mycket i lilla Vimmerby”, tänkte vi. I dag snittar vi 400 000 och är troligen Sveriges mest lästa tidning sett till befolkningsantalet. 

*

Vår målsättning när vi startade var att ge Vimmerbyborna ett nytt sätt att följa sin hemstad. Vi har misslyckats med väldigt mycket, men inte med detta. Den lokala mediamarknaden är helt annorlunda i dag.

När vi startade var Vimmerby Tidning så starkt och så mäktigt att kommunen sa ja tack till ett 20-årigt hyresavtal med VT värt cirka 40 miljoner kronor. Detta utan någon som helst rapportering i kommunens då enda tidning. Få saker visar lika tydligt hur skadligt ett monopol kan vara och skattebetalarna har många år och många kronor kvar innan avtalet löper ut.

Vimmerby Tidning har bytt ägare under de här fem åren och blivit en helt annan tidning. Alla verksamheter mår bra av konkurrens, men kanske särskilt journalistiken. Läsarna tjänar på tidningar som tävlar.  

Jag tycker att det är fantastiskt att Vimmerby kan ha två nyhetsmedier när en stad som Linköping går bet. Det stärker demokratin och gör Vimmerby till en roligare plats att bo på.

2017 gick vi in i Hultsfred med en ny hyperlokal tidning och året efter även i Västervik. Vi har gjort det utan en enda krona i presstöd eller andra bidrag. Med fyra och en halv reporter lyckas vi i dag producera tidningar som lockar cirka 100 000 unika besökare varje vecka.

*

Självklart har vi misslyckats med en rad saker:

  • Sett till våra besökssiffror borde vi lyckats skapa mer intäkter.
  • Vi har i vissa fall inte hunnit med allt vi velat och sagt ja till saker som vi inte hunnit utföra.
  • Vi har totalt misslyckats med annonsering från den offentliga sektorn.
  • Vi missbedömde hur starkt sammankopplat Vimmerby Tidning är med Vimmerby Handel.
  • En del publiceringar har haft brister.
  • Vår hantering av kommentarer har varit för långsam och för godtycklig.   

*

Vi har kommit långt, men har mycket kvar att lära oss. Mycket kan bli bättre. Jag skulle gissa att vi börjar röra oss upp mot 40 000 artiklar såhär långt. Helt gratis för alla. En del är kanske väl simpla, men för att vara en gratistidning är jag särskilt nöjd med att vi mäktat med den politiska bevakningen och de granskningar som vi har gjort.

De ger inte särskilt mycket läsning och tar ofta mycket tid. Vi har fixat det för att vi har haft en enormt lojal grupp anställda som alla alltid haft läsarna och våra tidningar i första rummet.

Fem år är både lång tid och ingenting. En nättidning blir aldrig klar. När en dag bommas igen ligger snart nästa där helt blank. För att vara ett fängelse är det ganska trivsamt, jag skulle i varje fall inte vilja göra någonting annat.

Vi kommer aldrig komma fram, men nog har vi kommit en bit på vägen och fortfarande känns varje dag som en seger. Tack för att du följer vår bevakning och kom gärna med synpunkter.

Fotnot: Dagens Vimmerby är ett lokalt ägt mediaföretag som driver tidningarna Dagens Vimmerby och Dagens Hultsfred. DV äger även 60 procent av det företag som driver Dagens Västervik. Alla artiklar på alla sajter är gratis för alla, men vill du bidra till att utveckla våra tidningar kan man bli månadssupporter. Det blir man här. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt