Annons:

Linnéas Lördagskrönika: Könsroller till salu

Jag går in till optikern, och det är svindyra glasögon med svindyra märken längs hela väggarna. De unga, snygga modellerna med schyssta bågar på reklamskyltarna flirtar med mig och säger med blicken att de vill ligga med mig.

Annons:

Så får jag syn på en skylt med texten ”FÖR HONOM” på ena väggen, och en annan skylt med orden ”FÖR HENNE” på den andra. Skyltarna vill alltså informera mig om att glasögonen på ena väggen är avsedda för tjejer, och de på andra väggen är tänkta till killar. Glasögon för killar.

En gång till: Glasögon för killar. GLASÖGON. Hela min världsbild skakas om. Är det alltså skillnad på de två könens näsryggar? Skillnad på våra… ögonbryn? Eller är det kindbenen?

Det här är helt nytt för mig. Lika nytt för mig som när jag fick veta att killar och tjejers fötter är olika. Jag var på ett lågprisvaruhus i Vimmerby och det såldes strumpor i en låda. Eller, två lådor var det ju.
För i den ena var det pojkstrumpor och i den andra flickstrumpor. Det är så märkligt att jag aldrig förut sett att vi har olika form på fötterna. Det har helt gått mig förbi. Jag måste ha fel på synen. Kanske har jag haft killglasögon trots att jag är tjej.

*

Det är sommar och jag ska köpa nya bodys till min bebis i en second hand-affär. I butiken hänger kläderna snyggt uppradade på galgar med tydliga skyltar. 0-6 månader. 6-12 månader. 1-2 år. Och så, det viktigaste: POJKE och FLICKA. Jag vet förstås redan svaret, men jag måste ändå fråga när jag vill handla den blå och gula bodyn med LP-skivor i mönstret (som förstås hänger på pojk-avdelningen för det vet ju alla att LP-skivor är manligt):

- Förresten, jag bara undrar, är det någon skillnad på pojk och flickkläderna? Är det olika storlekar som gäller eller hur delas det upp?
- Vadå? Jaha, ja men det är väl lite efter färger och sådär. Det är många kunder som tycker att det är lättare så.

*

Jag blir djupt bekymrad över hur osäkra vi är, ändå in i själen, och ändå ut till fingervantstopparna. Att vi är så vilsna att vi inte vet vad vi tycker om, utan att någon sätter upp en skylt framför oss med vad som är rätt och fel. TROTS att det inte finns något rätt och fel, TROTS att allt är hittepå. Att vi fortfarande är som tonåringar, som jag var när jag var 13 och gick längs väggarna i klädbutikerna och inte visste vad jag själv tyckte för jag var så ängslig över om jag tyckte att rätt eller fel saker var snygga. Så ängslig över vad andra skulle tycka.

Det är oroande att vi inte kan sortera kläder i butiker, och i vissa fall även leksaker (vilket om möjligt är ännu värre), efter annat än POJKE och FLICKA, eller HERR och DAM, eller FÖR HONOM och FÖR HENNE.

Det finns ju en uppsjö av andra sätt att sortera kläderna på. Efter färger, efter mönster och icke-mönster, efter material, efter hur varma de är. Men det vill ju inte vi kunder. För då blir vi osäkra, då kan vi inte själva besluta om vi har kläder avsedda för oss. Det spelar ingen roll om de passar, det handlar om att någon annan ska ha bestämt om de är för oss eller ej.

*

Länge trodde jag att det var skillnad på pojk- och flickkläder, att jag inte kunde använda en tröja från killarnas avdelning för att… för att… det skulle hända någonting då. Att den skulle gå sönder? Att det inte skulle fungera? Tills jag, långt senare, fattade att det bara var rent hittepå. Rent skitsnack. Ren indelning. Det är en befrielse att inse att kläder är kläder, en del är sydda till folk som har större byst (och visst kan det informeras om) och en del är sydda till folk med liten rumpa, men kläder är kläder. Det är tyg. Går de att få över huvudet går de att bära. LP-skivor är okej även för tjejer.

Det är ingen större skillnad på våra fötter. Det är ingen större skillnad på våra näsryggar. Men det är skillnad på våra ögon och bedömningar beroende på vilket kön vi tittar på. Och det är viktigt att det förtydligas redan långt ner i åldrarna.

Men jag undrar om hon verkligen hade rätt, kassörskan på second hand-affären. Jag undrar om vi kunder verkligen vill ha det uppdelat i POJKE och FLICKA istället för färger och mönster och storlek och material.
Kanske har de bara fått det om bakfoten. Med allra största sannolikhet har de fått det om bakfoten. Så låt oss berätta det för dem.

Annons:

Linnéa Nestor

linnea.b.nestor@gmail.com

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt