Annons:

  • Så firar S och V första maj i Vimmerby – gemensamt inte aktuellt

    Vänsterpartiet och Socialdemokraterna firar första maj på varsitt håll även i år. Foto: Simon Henriksson

  • Så firar S och V första maj i Vimmerby – gemensamt inte aktuellt

    Socialdemokraterna kommer tåga till Källängsparken från Folkets Park.

Så firar S och V första maj i Vimmerby – gemensamt inte aktuellt

Det gemensamma firandet upphörde när Socialdemokraterna samarbetade med Moderaterna. Trots att det är länge sedan nu fotsätter S och V att fira på olika håll. Snart är det första maj igen.

Annons:

Traditionens makt är stark. Ända sedan 1890 har första maj firats som arbetarrörelsens internationella högtidsdag. Något undantag blir det förstås inte 2024.

Både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet kommer uppmärksamma dagen i Vimmerby, men precis som de senaste åren blir det på varsitt håll. Partierna har inte firat tillsammans sedan Socialdemokraterna och Moderaterna satt vid makten i kommunen tillsammans i mitten av 2010-talet.

– Vi har haft det här upplägget nu i flera år och det har inte funnits någon diskussion om det. Vi har våra traditioner, men vi uppmanar alla som vill att gå med i deras tåg. Men vi arrangerar inte ihop. Vi har bara låtit det vara så och vi vill ha vårt eget firande, säger Lars Johansson (V).

David Fernhed, färsk ordförande för Vimmerby Arbetarekommun, säger att Socialdemokraterna inte heller haft någon diskussion om ett firande tillsammans med V, som man numera sitter bredvid i maktens korridorer.

– Första maj-firandet var planerat innan jag tog över, men jag har inte fått till mig att det funnits någon sådan diskussion. Men självklart är man välkommen att gå med i tåget, säger David Fernhed (S).

"Viktigare för varje år"

Socialdemokraterna samlas vid Folkets Park för ett sedvanligt första maj-tåg under parollen "Gemensamt ansvar för Sverige". 

– Vi tågar till Källängsparken där det blir tal. Helen Nilsson och jag kommer hålla tal samt SSU:s distriktsordförande Simon Josefsson. Det blir även musikunderhållning av Mats Genfors och Jonas Lindblom. 

Är första maj fortfarande en viktig dag?

– Verkligen. Den blir viktigare för varje år. Det är viktigt att vara ute och demonstrera och visa att vi står upp för socialdemokratiska värderingar och hela fackföreningsrörelsen. 

Utöver slagord och annat blir det även hoppborg, fiskdamm och korv med bröd. 

Flera talare

Vänsterpartiet firar å sin sida som brukligt i Gästgivarehagen. Det blir det tal av Lars Johansson, Erik Andersson, Liselott Bertilsson och Tekla Björkum från Ung Vänster i Västervik. 

Det blir musikuppträdande av Linn Olsen och utdelning av Vänsterpartiets pris medborgarpriset. 

– Vi har haft det här upplägget i några år och tycker att det är bra, säger Lars Johansson (V).

Vad ska ni demonstrera mot med tanke på att ni sitter i majoritet?

– Vi sitter med och styr i någon mening och det blir lite annorlunda, men att stå upp för en trygg välfärd och klimatfrågan är de två viktigaste. EU-frågorna är förstås också aktuella i år. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt