Annons:

Linnéas Lördagskrönika: Lyxa till det med mässlingsvaccin

En chokladbit kanske. Eller en chipspåse och hyrfilm? Köpa med mig mat hem istället för att laga... Indiskt eller sushi eller pizza. Åh jag vet inte… Jag kanske bara borde köpa vätskeersättning istället? Jag köper vätskeersättning. Tvåhundra små paket med vätskeersättning. Jag lyxar till det lite.

Annons:

Det är en het juni-dag och jag är på min kusins studentbjudning. Paketöppningen är igång, min kusin sitter i solstolen på gräsmattan och vi släktingar trängs runtom. Ett par örhängen, ett kuvert med pengar, ett presentkort.

- Tack mormor, så fina!

- Åh vad mycket! De här sparar jag till resan. Tack Anki och Per!

Paket efter paket. Nu öppnar hon mitt. Ett kuvert med ett utskrivet A4. Hon läser.

- Tack vare att du gått ut skolan får nu fyra andra chansen att också göra det. Fyra skolpaket som ger barn en start på utbildningen…

Sedan börjar hon gråta. Jag som trodde att hon skulle säga ett pliktskyldigt ”tack”, men på insidan säga för sig själv ”varför kunde jag inte bara få pengar istället”. Men det gjorde hon inte. Hon blev glad, överväldigad. Så himla smidigt, jag slapp köpa en present hon kanske ändå inte hade gillat, och jag slapp ge ett kuvert med pengar hon egentligen inte behöver. Och för hennes del; så lyxigt. Att ha så mycket och inte behöva något mer. 

*

Två jag känner för ett samtal kring huruvida det är själviskt eller ej att skänka pengar till välgörande ändamål. Någon menar att syftet bara är att själv må bra. Att det i grund och botten är för ens egen skull. Och jag tänker…

…ja? Vad gör det? Det är väl bara härligt? Ju fler som är glada, ju gladare vi blir. Tänker att det går att jämföra med en godispåse eller en biobiljett. Att det blir ett av sätten att unna sig lite.

- Vad ska du göra ikväll?

- Nämen jag ska skämma bort mig själv lite. Unna mig en hårinpackning, några ostron och sjuttio doser mässlingsvaccin.

Jag tänker såhär; lyxa på. Skäm bort dig själv. Köp tvåhundra vätskeersättningar, skänk pengar till ett skolbygge, ge dina småpengar till någon som behöver dem, och unna dig att känna dig som en lite bättre människa än innan. Låt fredags- och lördagsmyset bli lite mysigare.

Annons:

Linnéa Nestor

linnea.b.nestor@gmail.com

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt