Annons:

KRÖNIKA: Tror vi helt plötsligt att Troja är ett Tyringe eller Mjölby?

Micael Rundberg funderar över valet av Troja som motståndare i den sista kvalrundan. Foto: Arkivbild

KRÖNIKA: Tror vi helt plötsligt att Troja är ett Tyringe eller Mjölby?

Helt plötsligt verkar det som att vi ser Troja-Ljungby som ett Tyringe eller Mjölby. Att storklubben har vunnit 21 av sina 23 senaste matcher och mosade Dalen i den första playoffrundan är borta. Visst, som det blev var valet av Troja enkelt, men tro inte att det här blir någon lätt resa för Vimmerby Hockey till klubbens första kvalserie någonsin.

Annons:

Det blev Troja-Ljungby – precis som de flesta av oss trodde på förhand. Självklart hade Vimmerby Hockey hellre valt Tranås AIF som motståndare i den sista kvalomgången inför den allsvenska kvalserien, om det hade varit möjligt – både sett till det sportsliga, ekonomiska och framför allt känslomässiga.

Tranås bringar fram något alldeles extra hos Vimmerbys supportrar och spelare, och där finns också flera VH-kopplingar i och med tränare Phil Horsky och forwarden Oscar Gustafsson, men därefter kommer så klart Troja. Så det här var så nära jackpott man ändå kunde komma.

Kristianstads IK ställde en del på ända när man började med att välja Sundsvall som motståndare, men det kändes ändå ganska givet att Sundsvall och Tranås skulle bli de två först valda lagen. Eftersom varken Boden, Karlskrona eller Brödernas/Väsby kändes som några alternativ, hade Vimmerby sedan egentligen inget val. Troja-Ljungby var det enda laget som fanns ”kvar” att välja.

***

Och det är just detta det bör varnas för. Det är mindre än ett halvår sedan som vi målade upp Troja som den kanske största favoriten av alla till att ta klivet upp i Hockeyallsvenskan. En bedrövlig grundserie har fått oss alla att glömma, och att helt plötsligt se storklubben (på Hockeyettan-nivå) som ett Tyringe, Mörrum eller Mjölby.

Vi blundar för hur truppen ser ut på papperet, att laget har vunnit 21 av sina 23 senaste matcher och lekte hem både Vårserien och den första kvalrundan mot (ett förvisso ursvagt) HC Dalen.

Det här kommer bli en rysare som mycket väl kan komma att gå till fem matcher.

*** 

Sedan finns det ju så klart en del som talar för Vimmerby. Man har matchats mot betydligt bättre motstånd de senaste månaderna och tappade seriesegern i Allettan södra i den sista omgången.

Jag minns också hur VH spelade ut Troja med 5-0 i hemmahallen i en grinig historia i slutet av oktober. Man vann skotten med 43-18 och var då helt överlägset.

Betydligt jämnare var det när lagen möttes i Ljungby i december då kapten Jakob Karlsson gjorde matchens enda mål i slutet av matchen. Men dock; Vimmerby har två segrar och har inte släppt in ett mål på sex perioder mot Troja. Undermedvetet spelar sådant roll.

I dag är Troja dock ett klart bättre lag än man var då, och har dessutom fått in en vinnarkultur i gruppen. Men Vimmerby är också ett bättre lag i dag. Inte minst genom Christoffer Törngrens och Jacob Heljemos inträde, som har både spetsat och breddat truppen – två värvningar som kan visa sig bli mer betydelsefulla än vi kan ana. Inte minst den dagen de vecklar ut vingarna och börjar flyga.

*** 

Varken Vimmerbys tränare Hampus Sylvegård eller Trojas dito, Jens Gustafsson, tror att historiken lagen emellan har så stor betydelse. Och visst, hos de spelare och ledare som inte har varit med tidigare kan det säkert vara så, men hos supportrarna…

I Vimmerby pratas det ännu om matchserien 2021 då Troja vann den avgörande matchen i Vimmerby med uddamålet och sedan gick upp i Hockeyallsvenskan – en av tre drabbningar de senaste åren som Vimmerby har förlorat i den sista kvalrundans avgörande match mot just det lag som sedan tog klivet upp.

Efter matchen var hemmalaget och dess fans fullständigt galna. Det hela bottnade i att VH:s Johan Schreiber åkte ut 5+20 för slashing, när Vimmerby slutforcerade för att kvittera, efter att han själv blivit crosscheckad i ryggen och i fallet träffat en motståndare med skridskon. Vimmerbys kvitteringsjakt kom av sig och Troja vann till slut med uddamålet.

Dagarna efter matchen beslutade förbundet att domartrion skulle ta ett break från allt dömande, och just den där matchen sitter djupt hos Vimmerbyborna. Så jo, historien spelar roll. Speciellt här hos långsinta smålänningar.

*** 

Äntligen verkar det ändå som att Vimmerbybornas sug efter att gå på hockey har vaknat till. Efter pandemin har det inte alls varit detsamma som tidigare, och visst har man förundrats över att det har varit svårt att spräcka tusenstrecket under Allettan där VH konstant har legat i toppen av tabellen.

I förmiddags hade runt 500 förköpsbiljetter sålts till lördagen respektive söndagen. Sedan motståndet blev klart vid lunchtid rapporterar Vimmerby Hockeys kansli på torsdagseftermiddagen att försäljningen har exploderat.

– De som vill ha bra platser får nog vara med i svängarna. Sedan ser vi fram emot bortasupportrarna också, säger föreningens Thea Björkén.

Härligt med publikfest. Kan även klacken garantera leverans? Det ryktas nämligen om tunga återkomster/nyförvärv där.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt