Annons:

KOMMUNANSTÄLLD SKA HA UTSATT ÄLDRE BRUKARE FÖR GROV VÅLDTÄKT

Foto: Arkivbild

KOMMUNANSTÄLLD SKA HA UTSATT ÄLDRE BRUKARE FÖR GROV VÅLDTÄKT

Den man från Vimmerby som i går begärdes häktad misstänkt för en grov våldtäkt och 20 fall av kränkande fotografering, ska ha utfört gärningarna inom ramen för sitt arbete inom hemtjänsten i Vimmerby kommun. Det uppger kammaråklagare Johan Henningsson.
– Alla målsägare är äldre damer som har bott på olika äldreboenden i Vimmerby kommun, säger han.

Annons:

En man bosatt i Vimmerby kommun begärdes på onsdagen häktad misstänkt för en grov våldtäkt och 20 fall av kränkande fotografering. Det är samme man som för ett år sedan stängdes av från sin tjänst inom omsorgen i Vimmerby kommun, sedan en anmälan om sexuellt övergrepp hade rapporterats in till kommunen.

Det var i slutet av maj 2021 som en brukare ska ha känt obehag i samband med en insats inom den kommunala äldreomsorgen. Händelsen upptäcktes ett par dagar senare och rapporterades in till kommunen i enlighet med Lex Sarah.

Alla målsägare är äldre damer

När polisen väl började utreda händelsen, var det som att sätta en snöboll i rullning. Utredningen har pågått sedan dess, men först nu anser kammaråklagare Johan Henningsson att man har samlat på sig tillräckligt mycket bevis för att begära mannen häktad.

Han berättar att samtliga gärningar som mannen misstänks för, vilka ska ha begåtts under perioden 2018-2021, har drabbat äldre människor, samtliga mellan 70 och 90 år.

– Alla målsägare är äldre damer som har bott på olika äldreboenden i Vimmerby kommun. Mannen har jobbat inom äldrevården och det är då som han har utfört övergreppen, berättar han.

Kvinna på äldreboende

Den grova våldtäkten ska enligt Johan Henningsson ha inträffat på en adress i Storebro i mitten av maj 2021. Offret ska vara en äldre handikappadkvinna.

– Jag kan inte gå in i detalj på vad som har hänt vid det tillfället eller varför jag betraktar den som grov, men det handlar om en kvinna på ett äldreboende som han under jobbets utövande har förgripit sig på.

Hur ställer sig mannen till anklagelserna?

– Han är helt oskyldig.

Ett år av utredningsarbete

På onsdagsmorgonen anhölls mannen i sin frånvaro, den verkställdes någon timme senare och på eftermiddagen begärdes mannen häktad. Att det gått ett år av utredningsarbete innan mannen har frihetsberövats förklarar Johan Henningsson så här:

– Det första som kom in var en anmälan om våldtäkt för ett år sedan, men inledningsvis hade vi inte så mycket bevisning mer än det som målsägaren hade lämnat. Sedan har vi fått in och sammanställt allt eftersom. Bland annat hittade vi bilder och annat i hans telefon och dator som vi beslagtog.

Hur förklarar han dessa bilder?

– Det gör han inte. 

Nyligen hölls ett nytt förhör med kvinnan som ska ha blivit utsatt för för den grova våldtäkten.

– Det var delvis utifrån vad hon berättade då som jag bedömer gärningen som grov våldtäkt och att vi hade tillräckligt med bevis för att begära mannen häktad, säger Johan Henningsson.

Häktningsförhandling mot mannen hålls i Kalmar tingsrätt i dag, torsdag, klockan 14.00.

Vi har sökt socialchef Anette Nilsson och socialnämndens ordförande Lars Sandberg (C).

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt