Annons:

HÄR ÄR ÅKLAGARENS BESLUT KRING DÖDSSKJUTNINGEN I STOREBRO

Förundersökningen om tjänstefel läggs ned. Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

HÄR ÄR ÅKLAGARENS BESLUT KRING DÖDSSKJUTNINGEN I STOREBRO

Förundersökningen om polisskjutningen i Storebro i julas läggs ned. En man sköts till döds av polis i samband med ett ingripande under kvällen före julafton. Men det har inte rört sig om tjänstefel, menar chefsåklagaren.

Annons:

Det var den 23 december som polisen blev larmad till ett lägenhetsbråk i Storebro. Utvecklingen av händelsen blev mycket ovanlig. 

I samband med ingripandet blev en polisman attackerad med en yxa av gärningsmannen. Polismannen sköt då verkanseld mot mannen, som var i 45-årsåldern. Han avled sedan på sjukhus. 

En förundersökning om tjänstefel inleddes vid särskilda åklagarkammaren i mellandagarna och den utredningen har pågått sedan dess.

– En del förhör har hållits och jag har en ganska bra bild över vad som har hänt. Men jag kan inte fatta något beslut förrän jag har det på pränt, har Martin Tidén, chefsåklagare vid särskilda åklagarkammaren tidigare sagt.

Den tekniska rapporten har varit färdig länge, men Martin Tidén har inväntat den rättsmedicinska undersökningen. Den har dröjts – men nu har den kommit. 

Befann sig i en nödvärnssituation

Chefsåklagaren Martin Tidén har under tisdagen beslutat att lägga ned förundersökningen om tjänstefel i samband med dödsskjutningen. Av utredningen framgår att poliserna på plats befunnit sig i en nödvärnssituation, då polismannen avlossade skotten.

"Det finns inte längre anledning att fullfölja undersökningen. Det saknas numera anledning att anta att brott som hör under allmänt åtal har förövats", skriver åklagaren i sitt beslut.

Mannen avled senare på sjukhuset och dödförklarades på julafton. Dödsorsaken bedöms av rättsläkare ha varit förblödning från de skottskadade kärlskadorna. 

Polismannen som sköt var hemma i några dagar efter händelsen, men togs sedan tillbaka i tjänst.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt