Annons:

Åtal ska snart väckas mot Vimmerbyföretagaren – här är åklagarens besked

Vimmerbyföretagaren greps i Spanien och sitter nu i svenskt häkte. Foto: MostPhotos

Åtal ska snart väckas mot Vimmerbyföretagaren – här är åklagarens besked

Den tidigare vd:n från Vimmerby greps i Spanien kort efter att en europeisk arresteringsorder utfärdats. Nu sitter han i svenskt häkte och ett nytt häktningsbeslut är fattat av tingsrätten. Men inget talar för att åklagaren kommer hinna väcka åtal tills dess.

Annons:

Det var i september som den välkände företagaren från Vimmerby begärdes häktad för elva fall av grovt skattebrott. Åklagaren har inte velat gå in på vad brotten bestått av. 

Mannen häktades kort senare i sin utevaro efter en lång förhandling i Jönköpings tingsrätt. Mannen, som tidigare var vd för en stor elektronikkoncern, är skriven på en adress i Vimmerby kommun men numera bosatt i Spanien.

– Jag ska försöka få honom till Sverige så vi kan höra honom. Det är viktigt så utredningen kan bli klar någon gång, berättade Catharina Linné, kammaråklagare vid ekobrottsmyndigheten efter det första häktningsbeslutet. 

Kort därefter utfärdades en europeisk arresteringsorder och mannen blev efterlyst inom EU. Vimmerbyföretagaren kunde sedermera gripas i Spanien och föras till Sverige. Det framgår av ett nytt häktningsprotokoll från i söndags. Hur gripandet gick till vill åklagaren inte gå in på.

– Nej, det kan jag inte. Det vet jag inget om, säger Catharina Linné på fredagen.

En ny häktningsförhandling hölls i Jönköpings tingsrätt den gångna helgen och lejonparten av förhandlingen, som varade i drygt två timmar, hölls bakom stängda dörrar.

Sitter i svenskt häkte

Åklagaren Catharina Linné närvarade i rätten, men både Vimmerbyföretagaren och hans juridiska ombud, Carl-Johan Allansson, deltog via länk. Vimmerbybon deltog via länk från häktet i Göteborg, där han nu sitter. 

Tingsrätten valde att på nytt häkta mannen på sannolika skäl för grovt skattebrott i nio fall. Åklagaren har justerat platsen för de påstådda brotten, vilket framgår av häktningsprotokollet, och anger nu att de skett i Jönköpings kommun eller på annan plats i Sverige mellan november 2020 och september 2021. 

Restriktionerna för företagaren skärps också. Han får inte heller stå i förbindelse med någon genom elektronisk kommunikation. Redan den 13 oktober, alltså nästa fredag, ska åtal vara väckt.

– Det är nästa fredag och nej, det tror jag inte, säger hon på frågan om hon tror sig hinna det.

Så då kommer du få begära honom omhäktad?

– Ja, jag vet inte. Jag kan inte säga någonting om vad vi ska göra just nu. Jag kommer nog inte kunna väcka åtal då i alla fall, det tror jag blir svårt. Men jag har egentligen ingenting att säga.

"Allt blir offentligt"

Enligt Vimmerby Tidning finns det fler misstänkta i samma ärende.

– Det kan jag inte uttala mig om. Allt kommer bli helt offentligt så småningom, säger Catharina Linné.

Kan du säga någonting mer om utredningen nu?

– Nej, jag kan inte det.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt