Annons:

Omfattande skador efter inbrott på två skolor:

Någon eller några okänd gärningspersoner gjorde inbrott på Södra Vi skola i helgen. Foto: Jakob Karlsson

Omfattande skador efter inbrott på två skolor: "Olustigt och onödigt"

Brännebro skola och Södra Vi skola drabbades av inbrott i helgen. Datorer och iPads fick tjuvarna med sig vid inbrotten. 
– Dörrar som de har brutit upp är rejält skadade och inte enkela att reparera, säger rektorn Torbjörn Sandberg. 

Annons:

Flera skolor i norra delen av Kalmar län har drabbats av inbrott den senaste tiden. I helgen slog tjuvar till mot Brännebro skola i Gullringen och Södra Vi skola. 

– Vi hade hoppats på att vi skulle slippa det även om vi var rädda för att det skulle kunna hända eftersom det har skett i närområdet tidigare. När det väl är skarpt läge och de har varit inne så är det inte alls roligt. Det är klart att det känns olustigt och onödigt, säger Torbjörn Sandberg, rektor på de två inbrottsdrabbade skolorna. 

"Dörrar är rejält skadade"

Tillvägagångssättet är sig likt då någon eller några okända gärningspersoner har brutit sig in på skolan och tagit sig in i många klassrum och kontor. Flera dörrar är helt mosade, enligt Sandberg.

– Dörrar som de har brutit upp är rejält skadade och inte enkela att reparera. Det är mycket skador på dörrar och grejer som ligger huller om buller. 10–15 förstörda dörrar i Södra Vi och fyra-sex dörrar på Brännebro. Det är inte bara dörrar som har rejäla brytskador utan det är också karmar och lister runt dörrar. De måste nog byta dörrar på en del ställen eftersom det inte bara går att sätta in ett nytt lås, säger Torbjörn Sandberg.

Vad har tjuvarna stulit på skolorna?

– Vi är inte helt färdiga med inventeringen, men det är ett antal datorer och iPads som har försvunnit. En del är bortburna och sedan har vi hittat dem i någon väska. På Brännebro har det packats ner datorer i väskor och de har kanske inte fått med sig någonting. I Södra Vi är det ett antal datorer som är borta. Jag gissar på att det kan vara fem datorer och lika många iPads.

– Det är mest personaldatorer som har tillgripits, men elever har också blivit av med datorer och iPads som används i undervisningen. Det är mest ledsamt att det drabbar elever och det känns i hjärtat att eleverna blir av med verktyg i undervisningen. 

Tog pengar från kassaskåp

Sandberg berättar att tjuvarna har försökt bryta upp kassaskåp. 

– De lyckades bryta upp ett kassaskåp i Södra Vi och där fanns det pengar. Det verkar som att de har försökt tillgripa en projektor i Södra Vi, men misslyckats. 

Hur har detta påverkat skolundervisningen på skolorna?

– Vi har haft ett par rum som de inte har kunnat vara i på morgonen för att försöka säkra lite spår. Nu är de öppna igen. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt