Annons:

Nyårsfirande kvinna hotade folksamling med gevär – nu åtalas hon

Foto: Genrebild

Nyårsfirande kvinna hotade folksamling med gevär – nu åtalas hon

Den kvinna som under nyårsnatten ska ha riktat ett vapen mot flera personer i Järnforsen och även hotat att skjuta dem åtalas nu. På onsdagen lämnades stämningsansökan avseende fem fall av grovt olaga hot in till Kalmar tingsrätt.

Annons:

Det var några minuter in på nyårsdagen som polis larmades till Järnforsen efter att en kvinna ska ha hotat att skjuta en grupp männsikor, både vuxna och ungdomar, och sedan riktat ett vapenliknande föremål mot dem. Vissa delar av händelseförloppet filmades av ett vittne.

När polisen kom till platsen var kvinnan inte där. Man lyckades dock få telefonkontakt med henne, men först efter en cirka två timmar lång insats kunde hon gripas sedan hon först vägrat komma till polisen med händerna uppsträckta. Vid en husrannsakan i en lägenhet som kopplas till kvinnan hittades två vapen, varav det ena var likt det som kunde ses på filmen.

Kvinnan, som är hemmahörande i trakten, anhölls senare på nyårsdagen misstänkt för grovt olaga hot och grovt vapenbrott. Hon släpptes på fri fot den 3 januari, men har varit fortsatt misstänkt.

På onsdagen lämnade kammaråklagare Jacob Semark in sin stämningsansökan mot kvinnan. Hon åtalas för fem fall av grovt olaga hot.

Upp till fyra års fängelse

Enligt åtalet ska kvinnan ha hotat de fem personerna, som både är av manligt och kvinnligt kön och i olika åldrar, genom att fälla uttalanden med innebörden att hon ska hämta ett vapen och skjuta dem alla och därefter hämtat ett gevär och riktat mot dem.

”Brottet bör bedömas som grovt eftersom hotet påtagligt har förstärkts med hjälp av vapen (som senare visade sig antagligen vara ett luftgevär)”, skriver åklagaren.

I förhör har det tilltalade kvinnan förnekat brott. Upprinnelsen till det hela ska enligt kvinnan ha varit att det sköts raketer i närheten, som hon blev arg på. Dessutom ska hon ha fått ta emot okvädesord från de andra personerna. Själv menar hon att det inte var något gevär hon riktade mot gruppen av människor, utan ett sopskaft som hon hytte med.

Straffskalan för brottet grovt olaga hot sträcker sig från minimistraffet ett års fängelse till maximala fyra års fängelse.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt