Annons:

Polisen orolig över brott mot grill- och eldningsförbud

Polisen har haft ett stort inflöde av brott mot grill- och eldningsförbud. Foto: Pixabay

Polisen orolig över brott mot grill- och eldningsförbud

Eldningsförbud råder i hela södra Sverige – och i helgen väntas risken för bränder nå rekordnivåer. Polisen vädjar nu till allmänheten om ökad vaksamhet.
– Faran är inte över, säger Ulf Sempert, kommenderingschef för polisregion Syds arbete med eldningsförbudet, i ett pressmeddelande.

Annons:

Trots en del regn på sina håll når brandrisken i södra och mellersta landet rekordnivåer i helgen. I eftermiddags gick MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, ut och varnade för ”extrem” risk.

Även Polisen är orolig inför helgen.

– Faran är inte över. Därför vill vi ha allmänhetens hjälp med ökad vaksamhet och att de rapporterar in om de ser något. Polisen ser allvarligt på brott mot eldningsförbuden och vi prioriterar det i vårt arbete, säger Sempert. 

20 samtal om dagen

Under den förra helgen fick region Syd in cirka 40 samtal om dagen som handlar om brott mot grillförbudet. Flera länsstyrelser valde att hävda grillförbudet i början av veckan och därför har inflödet minskat till 20 samtal per dygn.

– Vi hoppas att det innebär att människor tagit till sig och respekterar förbuden.

I Kalmar län råder eldningsförbud, men det är tillåtet att grilla sedan den 30 juli. Vad det nuvarande förbudet innebär exakt kan du läsa i fakrarutan nedan.

Så här skriver Länsstyrelsen på sin Facebook-sida i dag: 

"Räddningstjänsten poängterar att du som grillar bör göra detta med allra största försiktighet. Det är alltid förbjudet att grilla om man inte gör det på ett säkert sätt. Tänk på att om du orsakar en brand kan du hållas ansvarig. En liten gnista kan skapa en stor brand som snabbt kan få stora konsekvenser."

Då ska du ringa Polisen

Polisen vill uppmärksamma allmänheten om hur man ska agera om man ser något som strider mot ett förbud.

– Om man ser någon som bryter mot grill- eller eldningsförbudet bör man i första hand själv informera den personen om de aktuella förbuden. Om personen trots det fortsätter kan du ringa polisen på 114 14, säger Ulf Sempert.

Om situationen är akut ska man alltid ringa larma polisen via 112. Är man orolig eller har frågor om bränderna kan man ringa informationsnumret 113 13.

Fakta

DETTA INNEBÄR DET NUVARANDE ELDNINGSFÖRBUDET: 

Allmänheten uppmanas att respektera eldningsförbudet. Den som bryter mot förbudet gör sig skyldig till ett brott och kan ställas till svars i enlighet med Lagen om skydd mot olyckor.

Dessutom vädjar Länsstyrelsen till alla som arbetar i skog och mark att avstå från att använda skogs-, lantbruks- och mark­berednings­maskiner.

Det generella eldningsförbudet innebär följande:

  • Det är tillåtet att nyttja alla typer av grillar, trangiakök och liknande utomhus, under förutsättning att detta sker på ett säkert sätt.
  • Eldning utomhus (eldning av grenar, ris, löv, gräs och så vidare) är förbjuden.

Att man får grilla innebär inte att det är helt riskfritt att grilla utomhus. Räddningstjänsten vill därför betona följande:

  • Grillning sker alltid på egen risk och den som grillar har ett strikt ansvar, även om grillning inte är förbjudet. Därför måste stor försiktighet iakttas.
  • Engångsgrillar innebär högre risker för brand än vanliga grillar. Ska engångsgrill ändå användas måste extra stor försiktighet iakttas.

Vid grillning rekommenderas att:

  • Grilla på obrännbart underlag
  • Håll ordentligt avstånd till brännbart material
  • Håll ordentligt avstånd mellan grillen och marken
  • Ha släckutrustning tillgänglig
  • Ha grillen under uppsikt hela tiden ända tills den är helt släckt

Texten kommer från Länsstyrelsen. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt