Annons:

Tingsrätten: "Han kunde inte veta att kvinnan sov" – nu frias han för våldtäkt

En man i 25-årsåldern kunde inte veta att kvinnan han hade sex med sov. Det menar tingsrätten, som friar honom från våldtäkt av kvinnan. Däremot döms han för sexuellt ofredande av en elvaåring.

Annons:

Mannen är i 25-årsåldern och hemmahörande i norra länet. Han hade en relation med en kvinna och enligt kvinnan ska mannen flera gånger ha haft sex med henne mot hennes vilja. Hon ska ha försökt att säga nej, putta bort honom och knipa ihop sina ben. 

Kvinnan menar att det ska handla om en handfull gånger som han genomfört samlag med henne trots att hon varit väldigt tydlig med att hon inte vill. Hon ser inte hur han kan ha missförstått det.

Vid ett tillfälle ska kvinnan också ha sovit när mannen haft samlag med henne. Kvinnan ska ha vaknat av att mannen varit inne i henne och haft samlag med henne trots att hon låg och sov. På sociala medier ska de båda ha skrivit om det, men hon har inte kunnat säga om det varit kopplat till någon av de åtalade gärningarna, enligt domen. Tingsrätten anser dock att kvinnans version får starkt stöd av den konversation som ägt rum mellan de två. Men att hon inte har kunnat precisera när händelserna ska ha skett ställer högre krav på bevisvärdet, skriver tingsrätten.

Kunde inte veta att hon sov

Dessutom skriver tingsrätten att "även om det finns mycket i den åberopade skriftliga besviningen som tyder på att Sekretess B och XXX har haft allvarliga sexuella problem så finns det inget i utredningen som styrker Sekretess B:s berättelse kring att samlag ska ha ägt rumt trots att hon uppgett att hon inte velat och försökt putta bort honom". 

Tingsrätten anser inte att det finns tillräckligt med stöd för att säga att mannen har våldtagit kvinnan. Inte heller vid det tillfälle där mannen ska ha haft sex med kvinnan trots att hon sov går det att döma honom, anser rätten. En konversation där kvinnan skriver "hur fan tror du det känns att "sova" när man är rädd för att du fkn ska runka på mig eller stoppa kuken i mig" anses inte heller utgöra starkt stöd för kvinnans uppgifter, då mannen i konversationen hävdar att han har varit av uppfattningen att det handlat om ömsesidigt sex. 

Att mannen haft sex med kvinnan när hon sov anser tingsrätten är bevisat, men tingsrätten anser att det inte är visat att mannen visste eller förstod att kvinnan sov och inte ville ha samlag med honom. Därför anser tingsrätten att åtalet om våldtäkt ska ogillas. 

Att mannen inte var medveten om att kvinnan sov gör också att han inte heller döms för oaktsam våldtäkt. 

Bötesbeloppet utgår

Däremot döms mannen för sexuellt ofredande av en elvaårig flicka i ett annat ärende. Den unga flickan har berättat hur hon vaknat av att mannen tryckt hennes hand högt upp mellan hans ben och hur han suttit på hennes sängkant med kalsongerna neddragna. 

Flickan har berättat om händelsen för sin mamma och sagt att hon inte vågar sova ensam längre efter händelsen. Tingsrätten anser att de uppgifter som har lämnats är trovärdiga och mannen döms för sexuellt ofredande mot barn. Mannen har helt förnekat gärningen. Han tror att det faktum att flickan nyligen sett dokumentären "Kapten klänning" på tv kan ha påverkat henne och att det kan handla om en mardröm.

Mannen ska betala skadestånd till flickan på drygt 12 000 kronor. 

Han döms också till dagsböter på 3 600 kronor, men eftersom mannen suttit frihetsberövad sedan slutet av oktober anser tingsrätten att böterna är betalda. 

Tingsrätten var enig.

Fotnot: Det handlar alltså om två olika personer, dels en kvinna där mannen frias från misstankarna och dels om ett barn där mannen döms för brott.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt