Annons:

20 MINUTER SOM SKAKAR SVERIGE – DEN MISSTÄNKTE KOMMER ÖVERLEVA

Ett stort utredningsarbete pågår i Vetlanda i kväll efter det avskyvärda dådet. Totalt vårdas åtta personer på sjukhus, utöver den misstänkte. Foto: TT

20 MINUTER SOM SKAKAR SVERIGE – DEN MISSTÄNKTE KOMMER ÖVERLEVA

I nästan 20 minuter pågick dagens fasansfulla attack i Vetlanda. Sju personer har attackerats och vårdas på sjukhus. Den misstänkte sköts av polisen och bedöms överleva. Även han vårdas på sjukhus. Alldeles nyss avslutade polisens presskonferens – och man är som väntat ytterst förtegen om utredningen. Brottsrubriceringen är försök till mord, men polisen utreder även misstankar om terrorbrott.

Annons:

Den misstänkte är en ung man bosatt i en kommun på småländska höglandet. Han är tidigare misstänkt för en del brott av relativt beskedlig natur. I dag satte han skräck i Sverige i allmänhet och Vetlanda i synnerhet.

Vid 14.54 fick polisen in flera samtal om att flera personer blivit attackerade i Vetlanda. 20 minuter senare sköt polisen den misstänkte och kunde gripa honom. Den misstänkte fördes till sjukhus och får nu vård. Han bedöms överleva och polisen räknar med att kunna förhöra honom.

På presskonferensen i kväll berättade Malena Grann, chef polisområde Jönköping, att brottsrubriceringen är försök till mord. Det finns dock en del uppgifter som gör att polisen misstänker att det kan handla om ett terrorbrott. Säpo är inkopplat i utredningen som ses som en så kallad särskild händelse.

– Vi har mycket resurser på plats i och runt Vetlanda. Vi utreder om det finns eventuella terrormotiv och har ett nära samarbete med Säpo, säger Grann.

Varför misstänker ni att det handlar om ett terrorbrott?

– Som det är nu har vi inlett en förundersökning som försök till mord. Det finns detaljer som gör att vi utreder eventuella terrormotiv, men vi kan inte gå in på några detaljer. Det är alldeles för tidigt i utredningen.

Är personen känd av Säpo sedan tidigare?

– Den frågan får ställas till Säpo.

"Skadeläget är skiftande"

Johan Lindell är chef för lokalpolisområde Höglandet.

– Alla tillgängliga resurser beordrades till Vetlanda. Den gripne personen var beväpnad när han grips och han får fortfarande vård. Vi har identifierat sju personer som är attackerade och skadeläget är skiftande. Vi har inga detaljer runt skadeläget, men de vårdas på sjukhus.

Totalt har polisen spärrat av fem brottsplatser i centrala Vetlanda. Ett par hundra meter skiljer mellan dem.

– Vi har teknisk personal på plats för teknisk undersökning.  

Mannen greps i närheten av en skola. Vart han var på väg och vilket motiv han hade är frågor som i nuläget saknar svar.

– Vi kan konstatera att vi ingrep på det sättet vi gjorde och att det gjorde att vi kunde gripa den här person och ingen mer kom till skada. Hans motiv eller plan måste vi utreda.

"Har en förhöjd terrornivå"

Vilket tillhygge som använts håller polisen för sig själv, men det finns flera uppgifter om att det handlat om kniv. Han var beväpnad när han greps. Något förhör med mannen har ännu inte kunnat hållas.

Uttryckte han något under själva händelsen?

– Det är för tidigt att uttala sig om det eftersom det pågår en utredning. Den misstänkte och den inblandade personalen ska höras.

Har han sagt något som gör att ni misstänker terrorbrott?

– Vilka detaljer som gör att vi utreder terrorbrott kan vi inte kommentera. 

Misstänker ni att fler gärningspersoner var inblandade?

– Inte i nuläget.

Kommer ni kunna förhöra den misstänkte?

– Det är vår bedömning att vi kommer kunna höra honom när han är vårdad. Vad vi vet är han inte livshotande skadad.

Verkar de åtta personerna slumpvis attackerade?

– Det får vår utredning visa.

Hade ni någon indikation på att det här skulle kunna hända i Vetlanda?

– Nej, men vi har en förhöjd terrornivå i hela landet. Däremot har vi inget runt Säpo och den här personen.

Stora resurser arbetar med utredningen och en ny pressträff kommer hållas under morgondagen. Personer som har tips att lämna ska vända sig till 114 14. Polisen har en mängd patruller på plats i Vetlanda även för att försöka återskapa tryggheten i staden. Polisen ville inte kommentera nationaliteten på vare sig den misstänkte eller de drabbade.

Fotnot: Frågorna ställdes av en rad olika medier som deltog på presskonferensen, däribland vår tidning. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt