Annons:

DÄRFÖR DÖMS POLITIKERN – SÅ RESONERAR TINGSRÄTTEN

Kalmar tingsrätt dömer Vimmerbypolitikern till fem års fängelse. Foto: Jakob Karlsson

DÄRFÖR DÖMS POLITIKERN – SÅ RESONERAR TINGSRÄTTEN

En tidigare högt uppsatt politiker i Vimmerby kommun dömdes idag till fem års fängelse för bland annat våldtäkt mot barn. Vår tidning har gått igenom domen. 

Annons:

Politikern i Vimmerby döms alltså på samtliga åtalspunkter som han åtalats för. Här är en sammanställning:

  • Våldtäkt mot barn vid två tillfällen mellan 2013 och 2016. Målsägande är ett barn i 15-årsåldern.
  • Grovt sexuellt övergrepp mot barn vid två tillfällen mellan 2013 och 2016. Målsägande är ett barn i 15-årsåldern.
  • Grov fridskränkning mellan augusti 2020 och april 2021. Målsägande är ett barn i 15-årsåldern.
  • Olaga hot i juni förra året. Målsägande är en politiker i Vimmerby.  
  • Köp av sexuell tjänst i februari i år.
  • Narkotikabrott i april i år.

Straffet blir fem års fängelse och skadestånd på 270 000 kronor till barnet och 5 000 till politikern. Mannen ska vara kvar i häktet fram tills domen vinner laga kraft.

 Har erkänt att han haft känslor för barnet

Barnet har varit närstående till politikerns familj och i rättegången har flickan berättat om en mängd övergrepp. Mannen ska ha gått in till flickan på nätterna och utsatt henne för en mängd olika övergrepp. Gärningarna var av olika karaktär och flickan var i tioårsåldern under tiden för övergreppen.

Politikern har själv berättat att han under åren utvecklat känslor för barnet och att ”han hanterade det på bästa sätt”. Han menar att anklagelserna är ”chockerande” för honom och nekar till brott. Mannen har erkänt att han vid tre eller fyra tillfällen tagit på flickan på ett ”gränslöst sätt”, men nekar till att det handlat om sexuella övergrepp.

När polisen grep mannen hittade man en novell som skrivits av mannen där han beskriver sina känslor för flickan. 

Mannen har erkänt flera delar som rör den grova fridskränkningen. Det handlar om att han gett en sexleksak till henne i present, att han berättat att han har känslor för henne och satt upp en kamera i badrummet för att filma flickan. Han erkänner också att han köpt narkotika och övertalat flickan att prova. 

 Försökt skrämma henne

Narkotikabrottet och sexköpet har mannen erkänt och döms för det. När det gäller övergreppen anser tingsrätten att barnets berättelse är trovärdig och fri från överdrifter. Tingsrätten anser också att det finns flera uppgifter som stödjer hennes version. Det handlar delvis om meddelanden som politikern skickat till flickan. Tingsrätten menar att meddelandena visar ”han försökt övertala och locka Sekretess A till sexuella handlingar med honom samt att han i det sammanhanget uppmuntrat henne men också försökt skrämma henne och ge henne skuldkänslor, t.ex. genom att skriva att han överväger att ta sitt liv eller att hon måste lämna familjen”.

En annan stödbevisning till flickans fördel är en bekant till henne som berättat att han under 2020 sett att mannen tafsat på flickan och uttryckt olämpliga sexuella saker vid mängder av tillfällen. Flickan har också berättat en del om mannens gärningar till personen och det var den bekante som till slut polisanmälde politikern.

Därför ses inte våldtäkterna som grova 

Tingsrätten går på flickans linje, men har svårt att bedöma hur många tillfällen det handlat om. Delvis utifrån politikerns erkännande om flera ”övertramp” konstaterar man två händelser som ses som våldtäkter och två som grova sexuella övergrepp. Våldtäkterna anses inte vara grova eftersom mannen inte använt våld eller hot och varit ensam gärningsperson.

”Gärningarna är mot denna bakgrund allvarliga men inte sådana att dessa är att bedöma som grova brott”, skriver domstolen. Däremot anses de sexuella övergreppen vara grova eftersom flickan varit i beroendeställning till mannen och att handlingarna varit nära att betraktas som våldtäkt.

Tingsrätten gör samma bedömning som åklagaren när det gäller de många händelserna under det senaste året och dömer mannen för grov fridskränkning.

 Nöjer sig med fem år

När det gäller hotet mot partikamraten i Vimmerby anser tingsrätten att mannens utfästelser till ombudsmannen är att betrakta som olaga hot. I ett telefonsamtal med partidistriktets ombudsman hotade mannen att döda politikern. Det har mannen erkänt, men nekat till olaga hot.

Mannen har menat att det är uppenbart att han inte menade allvar och att han inte trodde att hotet skulle förmedlas vidare till partikollegan. Den förklaringen köper inte tingsrätten som ser mannen som skyldig även för det olaga hotet.

Sett till gärningarna var för sig anser tingsrätten att straffvärdet ligger på sex och ett halvt år, men gör en samlad bedömning och dömer mannen till fem år. Utöver det ska han betala ett skadestånd på 270 000 till barnet och 5 000 till politikern.

Domen kan överklagas och mannen ska sitta kvar i häkta tills domen vinner laga kraft.

Vi har sökt både åklagaren Charlotte Genberg och försvararen Thomas Bodström utan framgång.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt