Annons:

Kommunen vill minska mottagandet av invandrare

Vimmerby kommun vill ta emot ett färre antal nyanlända under 2017 än man tidigare anvisats. Foto: Jakob Karlsson

Kommunen vill minska mottagandet av invandrare

Vimmerby kommun hoppas att antalet anvisade flyktingar minskar under 2017. I ett mejl till Länsstyrelsen har man bett om att få ett justerat anvisningstal av nyanlända.
– Blir det något lägre så underlättar det för oss, skriver socialchefen Anette Nilsson till Dagens Vimmerby.

Annons:

I oktober fick alla kommuner i länet besked om hur många nyanlända som kommer att anvisas till varje kommun under 2017. Vimmerbys anvisningstal låg på 29 nyanlända.

Nyligen fick samtliga kommuner i länet möjlighet att meddela om de vill att deras anvisningstal justeras. Det är möjligt på grund av att prognosen för antalet anvisningsbara platser under 2017 har skrivits ned från cirka 60 000 till cirka 23 000.

Vimmerby kommun har meddelat Länsstyrelsen att man vill att anvisningstalet justeras.

– Anvisningstalet 29 är inget konstigt för kommunen men om det blir ett nytt som är något lägre så underlättar det för oss, till exempel med tillgång till bostäder. Utifrån anvisningstalet så är bostadstillgången inget större problem men tillsammans med att de flesta bosätter sig på egen hand i kommunen, enligt EBO-lagen, så blir det problematiskt emellanåt.

”Går inte svara på”

Vilket antal som Nilsson hoppas på vill hon inte svara på.

– Det går inte att svara på vad som är ett önskvärt antal. Vi ser att ett lägre anvisningstal är bättre av flera anledningar men kanske mest på grund av bostadssituationen och EBO-lagen. När vi har tillfälle att få sänka anvisningstalet i och med nya prognoser från Migrationsverket så ser vi att det är klokt att göra det. Vi vet dock inte ännu vad de nya anvisningstalen blir.

Vad förväntar du dig att ert nya anvisningstal ligger på?

– Det går inte svara på.

Kommunen väntas få besked om sitt nya anvisningstal inom kort. Vid den nya beräkningen kommer antalet egenbosatta i varje kommun att viktas högre.

Fotnot: EBO är lagen om eget boende som innebär att en asylsökande får bistånd oavsett om den tackar ja till en plats på en förläggning eller bosätter sig på egen hand. Lagen har fått kraftig kritik för att den bidrar till segregation. 

Fråga

Bör Vimmerby ta emot färre nyanlända?

Ja
Nej
Vet inte
Rösta Se resultat

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt