Annons:

Migrationsverket skyldig tre miljarder – betalar ut pengar i förväg

Migrationsverket är skyldig kommunerna flera miljarder kronor. Foto: Migrationsverket

Migrationsverket skyldig tre miljarder – betalar ut pengar i förväg

Migrationsverket är skyldig kommunerna flera miljarder kronor. En större delutbetalning gjordes vid årsskiftet.

Annons:

Kommunernas fordringar på staten för flyktingmottagandet fortsätter att ligga på en högre nivå. För närvarande ligger det på flera miljarder kronor. 

– Vi har påtalat för regeringen att det inte är acceptabelt att våra medlemmar ska behöva ligga ute med flera miljarder kronor eftersom flyktingmottagandet är ett statligt ansvar. För många kommuner kan det innebära att det kan bli åtstramningar i den ordinarie verksamheten, säger Lena Micko, ordförande för Sveriges Kommuner och Landsting, i ett pressmeddelande. 

Motsvarar 60 procent

Migrationsverket har nu beslutat och meddelat kommunerna att de genomför en extra delutbetalning av ersättning. Utbetalningen gjordes vid årsskiftet. Förfarandet kommer att vara detsamma som tillämpades i december 2016. Migrationsverket kommer att betala ut en preliminär ersättning för ansökningar som gäller:

  • faktiska kostnader för vård och boende för ensamkommande barn
  • schablon för placering av ensamkommande barn på HVB-hem
  • schablon för asylsökande elever i grundskola och gymnasium

Utbetalningarna kommer att schablonmässigt motsvara 60 procent av de sökta beloppen för faktiska kostnader och 70 procent för övriga kostnader.

Tre miljarder kronor

Ansökningarna som kan bli aktuella för en delbetalning måste ha inkommit före den 30 november. Hur mycket som tillfaller varje kommun är ännu oklart. Delutbetalningarna väntas landa på cirka tre miljarder kronor. 

– Vi förutsätter nu att det till nästa år ska bli en bättre ordning i och med att ersättningarna för ensamkommande barn sedan juli 2017 i högre grad bygger på schabloner. Dessutom har Migrationsverket utökat med fler handläggare för att hantera våra medlemmars ansökningar och då borde detta inte behöva upprepas, säger Lena Micko.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt