Annons:

  • Mattias Eliasson, Dale Karlsson, Göran Johansson och Ola Gustafsson är glada över uppfräschningen. Foto: Simon Henriksson

En veckas arbete för att lyfta Gästgivarehagen: "Många har farit illa"

Många har haft synpunkter på hur Gästgivarehagens status har varit. Nu har en uppfräschning skett.
– Många har farit illa, säger Ola Gustafsson (KD).

Annons:

Vimmerby kommun och Vimmerby Hembygdsföreningen har gjort gemensam sak och satsat på att fräscha upp den långa gärdesgården i Gästgivarehagen. 

Detta efter ganska omfattande synpunkterna från Vimmerbyborna.

– Den har inte sett rolig ut och vi har fått en hel del frågor om det här. Många har faktiskt farit illa över hur det har sett och efter alla synpunkter är det absolut på tiden att göra något. Vi är glada att hembygdsföreningen är med på tåget att göra ett jobb för att resa upp den förfallna gärdesgåden, säger Ola Gustafsson (KD).

En veckas arbete

Mattias Eliasson, med drygt 15 års erfarenhet av att hänga gärdesgårdar, har fått uppdraget att restaurera den och räknade med en veckas arbete för att få ordning på det.

– Jag tar bort allt som är ruttet, lägger dit hårt virke, tar bort alla ståltrådar som är dåliga och binder upp nya. Jag stöttar också upp gärdesgården där den lutar, så att den inte ska lägga sig för vinden, säger han.

Genom upprustningen hoppas man kunna hålla liv i gärdesgåden i knappt tio år till. Dale Karlsson från hembygdsföreningen var med och klubbade igenom gärdesgården i mitten på 1980-talet. 

– Det känns som att kommunen möter upp oss just nu. Gästgivarehagen är en pärla och vi försöker få den att bli den pärla alla önskar, säger han och fortsätter:

– Förhoppningsvis kan den stå i tio år till och efter det hänga nya gärdesgårdar. Det kan bli så mycket finare än vad det är nu. 

Glad över ansiktslyftet

Ola Gustafsson är också glad över ansiktslyftet och att dialogen mellan hembygdsföreningen och kommunen är igång.

– Målsättningen är att alla ska vara glada. Gärdesgårdarna har verkligen varit i svagt skick och det måste finnas en kommunikation och dialog om vad vi kan göra på kort sikt. Det ska inte se anskrämligt ut.

Under hösten kommer man också att plocka upp fallna stenar från Lillån och se över dammluckorna.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt