Annons:

Chefen efter rankingen:

Thomas Svärd kommenterar näringslivsrankingen. Foto: Simon Henriksson

Chefen efter rankingen: "Vi är inte där vi vill"

Tio platser upp. Vimmerby kommun klättrar något på Svenskt Näringslivs företagsranking.
– Vi är inte där vi vill. Det finns fortsatt förbättringspotential, säger Thomas Svärd. 

Annons:

I dag kom Svenskt Näringslivs ranking över landets kommuner. För fjärde året i rad innebär det att Vimmerby tar kliv på rankingen – om än mycket små sådana. 

Efter raset från plats 129 år 2015 till plats 257 år 2016 är Vimmerby kommun nu på plats 220 på näringslivsrankingen. Det är tio platser bättre än fjolårets ranking. Utvecklingschefen Thomas Svärd är förstås glad över att det går åt rätt håll.

– Vi är inte där vi vill, men det är ett steg framåt. Det är givetvis så att vi vill vara ännu högre upp och vi ser också en betydlig förbättringspotential. Det finns vissa områden där vi har gått väldigt bra och vissa områden där vi inte har lyckats, säger Thomas Svärd.

Tjänstemännens attityder har gått från 226 till 160 och är något som Svärd gläds åt.

– Det är en ökning med 66 enheter och även kommunpolitikers attityder ökar med 30 enheter. Det tycker jag är väldigt bra. Dialogen med kommunens beslutsfattare går upp 42 enheter och alla tre följer samma mönster. Det är verkligen ett steg i rätt riktning.

"Ställt frågan"

Vimmerby kommun klättrar något gällande flera av de statistikfaktorer som används. En där Vimmerby sjunker kraftigt är konkurrens från kommunens verksamheter.

– Jag har inget bra svar på det och har ställt frågan till våra politiker. Just den här konkurrensbilden måste vi analysera ytterligare vad det beror på och i sådana fall hur det har blivit. Vi har haft jättebra resultat ur den aspekten sedan 2017. 

När det gäller mobilnät och bredband samt vägnät och tåg- och flygförbindelser tar Vimmerby små steg åt rätt håll.

– Det är frågor som viktas rätt tungt, men vi som tjänstepersoner har ingen möjlighet att påverka det. Det är statliga och politiska processer. Det gäller även kommunalskatten. Vi kan inte påverka den, säger Svärd och fortsätter:

– Tittar vi på tillgången till medarbetare med relevant kompetens är det väldigt mycket bättre än tidigare år. Just kompetensförsörjningen är en fråga vi arbetar mycket med och den kompetensbrist vi har beror väldigt mycket på storlek på stad. Vi kan utifrån näringslivsperspektivet bryta ur besöksnäringsföretagen, som har haft jätteproblem i sommar. Det är positiva problem, men man har inte fått tag i personal. Hur ska det bli nästa år när allt förhoppningsvis öppnas upp? frågar sig Svärd.

Bättre infrastruktur

Ett sådant arbete och hur man ska komma framåt i de frågorna diskuterades så sent som för en vecka sedan vid ett möte mellan turistföreningen, kommunen och besöksnäringsföretag.

– Det är viktigt för oss att göra ett bra arbete tillsammans. Därför är det viktigt att samverka mellan det offentliga och exempelvis utbildningscentra tillsammans med näringslivet. Hela näringslivet har exakt samma problematik och vi har samarbetsplattformen Vimmerby Tillsammans. 

Bättre infrastruktur skulle dock behövas för att göra Vimmerby mer attraktivt.

– Jag har själv bott i Vimmerby i 25 år och pendlat till Norrköping drygt 14 mil enkel resa med bil. Hade jag varit bergsäker på väldigt bra tågförbindelser hade jag kunnat ta tåget. Infrastruktur är en viktig fråga, men det är utanför vår kontroll. Vi försöker arbeta med att stötta våra politiker och i våras gjorde vi ju ett gemensamt uttalande med Hultsfred. Det är det sättet vi kan agera på. Bättre infrastruktur skulle underlätta pendlingsmöjligheterna till och från Vimmerby. 

"En ögonblicksbild"

Thomas Svärd tror också att arbetet med Vimmerby Tillsammans bidragit positivt till förbättringen i näringslivsrankingen.

– Det tror jag verkligen. Våra politiker har också varit tydliga med att de vill fortsätta med företagsbesöken och de har fått stå tillbaka delvis under pandemin, även om man har försökt att genomföra det digitalt under pandemin. Jag tror att företagsbesöken betyder mycket. 

När tror du att ni kan vara tillbaka på en placering likt 2015, som var plats 129?

– Jag tror att det viktiga är att vi fortsätter arbeta metodiskt. Vi kommer fortsätta ta steg i rätt riktning och återvinna förtroendet. Vi har ökat inom väldigt många av de delfrågor som finns i undersökningen. Jag tycker också det är bättre att ha en jämn och stabil ökning, än att hoppa upp och ned. Det är viktigt att se det här långsiktigt och förbättra medborgardialogen genom de kanaler som finns.

Till sist en återkommande fråga: Hur viktig är rankingen?

– Det är en ögonblicksbild över hur våra företagare ser på den kommunala delen av samarbetet med näringslivet. Man lyfter inte in en hel del saker som handlar om att göra staden attraktiv att flytta till, som att vi vill ha Sveriges bästa skola, Sveriges bästa fritidsverksamhet eller Sveriges mest engagerade föreningsliv. Något sådant tar man inte hänsyn till. Det beror på vilken syn man har, men det är en ögonblicksbild.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt