Annons:

Svärd besviken över rankingen:

Thomas Svärd är besviken över Vimmerbys placering på näringslivsrankingen. Foto: Arkivbild

Svärd besviken över rankingen: "Långt från vårt delmål"

Vimmerby kommun rankas på plats 230 av 290 i Svenskt Näringslivs årliga ranking. En missräkning, menar utvecklingschefen Thomas Svärd.
– Det är definitivt inget vi är nöjda med, säger han.

Annons:

Visserligen placerar sig Vimmerby kommun bättre än förra året, men skillnaden är ytterst marginell. Två placeringar upp ger en 230:e plats bland rikets kommuner.

– Nej, det är definitivt inget vi är nöjda med. Två placeringars förbättring är långt från det delmål vi har att ta oss upp mot mittenskiktet. Att vara bland de 145 bästa är ett delmål och något jag tycker att vi ska klara av. Nu behöver vi ta en diskussion i Vimmerby Tillsammans-gruppen och höra dessa näringsidkares syn. Vad kan vi från kommunens sida göra för att förbättra våra placeringar?

–  Den andra bilden är också den kring hur pass viktig den här näringslivsrankingen är. Vissa anser att det är viktigare att vi ser till att ha en bra skola, vård och omsorg, rent vatten ur kranarna och brandmän och brandbilar som åker ut på bränder. Allt handlar om vilken fot man vill stå på, säger utveckligschefen Thomas Svärd. 

Kommunalrådet Jacob Käll anser att det praktiska arbetet är viktigare än en ranking. En bild som delvis delas av Svärd.

– Det är mycket annat som inte syns i rankingsiffrorna. Det är klart att det allra viktigaste är att vi levererar en bra skola, vård och omsorg och så vidare. Men det är lite olika syn på den här frågan. Vissa tycker att rankingen är viktig och den är en ögonblicksbild av läget. Samtidigt är det så att om man skärskådar vissa av de här frågorna, som infrastrukturen, så är det saker som man inte kan göra på fem, tio eller ens 20 års sikt. Jag tänker då till exempel på flygplats och vägnät, säger han.

"Hänt väldigt mycket bra"

Enkätundersökningen är gjord före coronakrisen. Thomas Svärds upplevelse är att kommunen har svetsats samman mer som en följd av den. 

– Vi ska använda skattepengarna på bästa sätt och göra ett så bra jobb som möjligt. Ett bra sätt är att ha en god dialog med näringslivet och det har vi fått genom Vimmerby Tillsammans. Det ska därför bli synnerligen intressant att se nästa ranking, om det är så att vårt gemensamma arbete också har svetsat oss samman mer, säger han och fortsätter:

– Det har hänt väldigt mycket bra saker i den här jobbiga perioden som vi är mitt uppe i. Vi ska ta med oss alla de här bra sakerna med samarbete, samverkan och aktiviteter i ett bredare perspektiv postcorona. Då måste vi ta hand om det här bra tonläget som har blivit till av coronakrisen. 

Hur viktig är rankingen för näringslivet?

– Det är väldigt olika och från bransch till bransch. En del menar att den inte alls är viktig. Men en del menar att den är intressant för den ger en ögonblicksbild och om alla jobbar för ett och samma mål och avancerar på rankingen, så är det en anledning att känna stolhet, tycker jag. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt