Annons:

Efter ramavtalet – nu vill BoKlok öka volymerna i Gullringen

Bengt Fardelius pratar om BoKlok inför intresserade i Växjö. Foto: Simon Henriksson

Efter ramavtalet – nu vill BoKlok öka volymerna i Gullringen

BoKlok är ett av fyra vinnande företag i SKL:s stora bostadsupphandling. Bengt Fardelius, affärsområdeschef på BoKlok, representerade företaget i Växjö.
– Förhoppningsvis kan det här ge ett tillskott till den volym vi har, säger Fardelius till Dagens Vimmerby.

Annons:

I början av januari briserade nyhetsbomben att BoKlok är en av fyra vinnare i den upphandling som utförts av Sveriges Kommuner och Landstings Inköpscentral för att erbjuda kommuner bra och billiga bostäder. 

Exakt vad det innebär för BoKlok – som är andrarankat bakom Hjältevadshus – återstår att se. Under informationsmötet "Nya bostäder från SKL" som hölls i Växjö tidigare i dag gavs egentligen inte några nya svar på den frågan. 

– Det här är otroligt kul. Det har varit en bra process, vi har haft en bra dialog med SKL och har kunnat gå igenom deras krav på upphandlingen och sedan se hur våra produkter passar in, säger Bengt Fardelius, chef för för affärs- och projektverksamheten på BoKlok och som till vardags är placerad i Enköping. 

Går det att säga något om vad det här betyder för BoKlok?

– Det återstår att se, förhoppningsvis kan det ge ett tillskott till den volym vi har i dag. Det är svårt att säga något om arbetstillfällen, om det kan ge nya. Vi har ju en plan i Gullringen och den sträcker sig till 2020 och skulle innebära 50 nya under den perioden. 

Skapar en trygghet

Framför allt ser Bengt Fardelius det här som en trygghet för BoKlok. 

– Det ger en trygghet till att vi både har hyres- och bostadsrätter. Det är den stora avgörande frågan för oss. 

BoKlok har växt kraftigt under de senaste åren och planen är att fortsätta i den takten. 

– Jag skulle säga att vi satsat ända sedan 2012 på att öka volymen i Gullringen ordentligt. Den produktionstakt vi har i Gullringen nu var något vi inte trodde var möjligt för några år sedan och den satsningen fortsätter. 2011-2012 hade vi en 18-takt i fabriken och nu är det 34-takt. Det är snart en fördubbling av antalet bostäder som produceras. 

Hur mycket volymen kan öka till följd av SKL:s ramavtal är omöjligt att säga, menar han. 

– För oss är den stora avgörande frågan nu hur vi kan jobba med effektiviteten i produktionen, vilken nivå vi klarar av med de ytor som finns. Det är spännande att se vilken volym vi kan komma upp i och Gullringen är viktigt för oss. Men ambitionen ligger kvar även utan SKL-avtalet. Vi vet att det kan ske förändringar i efterfrågan och en sådan nedgång såg vi 2012. Det här ger oss ett ett verktyg till, vi köper otroligt mycket mark runt om i Sverige och det är långa processer att ta fram mark. 

Stor bostadsbrist

240 av Sveriges 290 kommuner har angett att de har en brist på bostäder. 

– Efterfrågan borde vara stor och vi får se vad det innebär. Vi har ju haft SABO-avtalet som vi fick 2011 och det har vi bara byggt två projekt på enligt det avtalet, så vi får hoppas att det här ger mer. SKL har haft med sig erfarenheter från SABO-avtalet och det här ska ge bättre fördelning. 

Hur ser du på att ni rankas som tvåa?

– Det återstår att se hur efterfrågan blir på avtalet, vad Hjältevadshus kan leverera, vilken typ av förfrågningar man vill ha och vill man ha annat, så finns ju möjligheten att lämna anbud. Det ska bli väldigt spännande och möjligheterna finns att det här kan skapa nya arbetstillfällen.  

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt