Annons:

30 kommuner har redan tagit kontakt – närmar sig ny fabrik

Pontus Eklind är vd för Hjältevadshus och var i Eksjö på onsdagen. Foto: Simon Henriksson

30 kommuner har redan tagit kontakt – närmar sig ny fabrik

Nästan 30 kommuner har redan kontaktat Hjältevadshus med förfrågningar om bostadsbyggande. Men bolaget kommer inte starta upp en ny fabrik redan. – Vi måste få in ordrar först, säger vd:n Pontus Eklind.

Annons:

Hjältevadshus är den stora vinnaren i SKL:s bostadsupphandling. 

Bolaget, som har sin fabrik mellan Vimmerby och Eksjö i Hjältevad, kommer med all sannolikhet starta upp en ny fabrik i Hultsfred. Därmed återuppstår det anrika Hultsfredshus. Men något beslut om den nya fabriken tas inte förrän Hjältevadshus har börjat få in ordrar från kommuner. 

– Vi kommer avvakta de första mötena med kommunerna. Vi har nog närmare 30 kommuner som redan har ställt en förfrågan till oss, men det är förstås ett stort steg från en förfrågan till en order. Vi vill också ta ett samhällsansvar, så vi kommer inte starta utan att veta. Det kommer krävas ordrar, men vi kommer inte invänta en full fabrik så att säga. Vi ser ju SKL som en stabil grundvolym som kan garantera fabriken och det är en förutsättning, säger vd:n Pontus Eklind.

Känns förfrågningarna seriösa?

– De är klart seriösa och det finns ett stort intresse. Vi har jättestora förhoppningar och det är kommuner i olika storlekar som har hört av sig runt om i Sverige.

"Känns helt fantastiskt"

Hjältevadshus har närmare 200 anställda med tjänstemän inräknat i Hjältevad. En ny fabrik i Hultsfred kan innebära ett hundratal nya arbetstillfällen i trakten. 

– Det tror vi fortfarande på, absolut. Vi vet ungefär hur stor fabriken är och vi kommer att ha en så modern produktionsapparat som det är möjligt. Vi tar med oss erfarenheterna och vi kommer tillföra ytterligare kompetens. 

På onsdagen var Hjältevadshus i Växjö och skrev under SKL:s ramavtal. 

– Det känns helt fantastiskt naturligtvis, processen har varit en tävling på något sätt och vi är ju en prioriterad leverantör. 

Vad kan det betyda att ni är högst rankat?

– Vi tror att det ska betyda en hel del. Vår produkt ska vara kostnadseffektiv och hålla en hög arkitektonisk kvalitet.

"Viktigt med det lokala"

Hjältevadshus övervägde andra områden, men kände till sist att Hultsfredshus och just Hultsfred var det mest lämpliga.

– Vi kunde tagit Stockholm eller Göteborg, men det är viktigt för oss att vara lokalt och ha en närhet till Hjältevad. Det finns också mycket kompetens i Hultsfredsområdet och vi tror att vi kommer hitta kompetens och arbetskraft. 

När kan fabriken öppnas?

– Från det att vi tar beslut på att starta upp och den investering det innebär, så kan det ju ta någonstans mellan åtta, tolv och 14 månader. Närmare andra kvartalet 2018 är realistiskt.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt