Annons:

Beroendeenheten utökar sina telefontider – ”Ska vara en låg tröskel in”

Tröskeln ska vara låg, menar Johan Albertsson på beroendeenheten, för att söka hjälp. Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

Beroendeenheten utökar sina telefontider – ”Ska vara en låg tröskel in”

För den som vill ha råd och stöd när det kommer till beroendeproblematik finns i Vimmerby en jourtelefon hos beroendeenheten som går att ringa till anonymt. Tidigare har det gått att ringa numret en eftermiddag i veckan, men nu utökas tiderna till två tider i veckan. Förhoppningen är att göra det lättare för den som behöver att ta hjälp. 
– Det är en jourtelefon som man kan ringa anonymt och få stöd och råd. Det ska vara en låg tröskel in, säger Johan Albertsson på kommunens beroendeenhet. 

Annons:

En jourtelefon som den som har frågor eller vill ha stöd och råd kring beroendeproblematik kan vända sig till har funnits länge i kommunen. Dock har jourtelefonen bara gått att ringa några timmar en dag i veckan. För att sänka trösklarna något och göra det enklare att be om hjälp utökar beroendeenheten nu utökat telefonjourtiderna. 

– Man kan ringa dels som anhörig, eller så kan man ringa om man upplever att man är i ett beroende, då kan man få hjälp och stöttning. Vi vet någonstans att det finns ett stort behov, men många har ett motstånd och tycker det är skrämmande att be om hjälp. Det är lite tabu tyvärr, och det är just därför det ska vara enkelt och en låg tröskel. Man kan ställa vilka typer av frågor som helst, stort och smått. Kan vi inte hjälpa till så kan vi ofta vägleda till vart de bör komma, säger Johan Albertsson. 

I Vimmerby handlar de flesta samtalen om alkohol- och drogberoende, men även personer med spelmissbruk och andra beroenden kan söka hjälp och få stöttning och råd. 

Jourtelefonen även till för anhöriga

För anhöriga till en person med beroendeproblematik kan det vara minst lika viktigt att få stöd och råd menar Johan Albertsson och uppmuntrar även anhöriga att höra av sig till jourtelefonen.

– Ofta far man illa i den här sjukdomen som anhörig. Man mår ungefär som den som har problemet och är så upptagen av hur den lever att man slutar att ta hand om sig själv. Man kan ringa hit och få tips och råd om hur man kan förhålla sig till den som är sjuk. Kanske lära sig att säga nej till den anhöriga efter att ha sagt väldigt mycket ja. För man får säga nej, menar Johan Albertsson. 

Fakta

Hit kan du vända dig om du behöver råd och stöd eller har frågor om beroende:

Beroendeenheten i Vimmerbys stödtelefon: 0492-769478

Telefontider: Måndagar kl.13-15

                      Fredagar kl. 8-10

Samtalet går direkt till en behandlare på beroendeenheten, och du kan välja att vara anonym.

Annons:

Johanna Karlsson

johanna.karlsson@dagensvimmerby.se

070 818 84 77

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt