Annons:

En förkyld häst gör att ryttargården stänger anläggningen i väntan på provsvar. Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

RYTTARGÅRDEN STÄNGER ANLÄGGNINGEN – INVÄNTAR PROVSVAR

Under fredagskvällen upptäcktes att en av ryttargårdens ridskolehästar har förkylningssymtom. Anläggningen stängs nu i väntan på provsvar.
– Vi skulle ha varit på höstmarknaden på ALV, så det påverkar oss mycket, säger Niklas Gustafsson, ordförande i ryttarföreningen. 

Annons:

En av ridskolehästarna har milda förkylningssymtom med lite näsflöde. För säkerhets skull väljer Vimmerbyortens Ryttarförening att stänga anläggningen i väntan på provsvar.

Det får följderna att inga hästar får lämna anläggningen, inga hästar får komma in och endast personal och hästägare har tillträde till anläggningen. 

Alla som har varit i stallet den här veckan uppmanas att tvätta sina kläder, desinficera sina skor och sin utrustning. Niklas Gustafsson, ordförande i ryttarföreningen, berättar mer om vad som hänt på fredagskvällen.

– Vi tar det säkra före det osäkra. Vi har en häst som är snorig och då stänger vi ned i väntan på provsvar. Det är en häst som visat symtom och som är satt i karantän. Hästen har inte feber och inte svullna lymförkörtlar, så det är positivt. Vi kan inte chansa, men hoppas inte att det är något allvarligt.

Att de tvingas ta till den här åtgärden får effekt på flera sätt.

– Det påverkar hos en hel del. Vi skulle ha varit på ALV:s höstmarknad med våra hästar och skulle ha flyttat hästarna från anläggningen till höstmarknaden, men det kan vi inte göra i det här läget. Det är jättetrist. Vi har styrt och roddat länge för att få till det här, så det är inte roligt. Men vi hoppas på ett negativt provsvar och att vi därefter kan köra resten av veckan på höstmarknaden. 

Är det något speciellt virus som cirkulerar just nu?

– Nej, det är inget speciellt just nu. Vi är inte jätterädda, men kvarka är ju alltid en sjukdom man är rädd för och som är anmälningspliktig. Hästen har ingen feber, så vi tror inte att det är så farligt men vi vågar inte chansa. Jag vill betona att det är en ren försiktighetsåtgärd och att vi gör så här för att smittan inte ska spridas vidare. Det kan vara en helt vanlig förkylning, men det är ingen anledning att chansa. 

Klubbens ordförande säger att man hoppas på svar under måndag eller tisdag. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt