Annons:

Vill vaccinera fler snabbare – nu sänks tidsintervallet för tredje dosen

Nu sänks tidsintervallet för påfyllnadsdosen för covid-19. Foto: MostPhotos

Vill vaccinera fler snabbare – nu sänks tidsintervallet för tredje dosen

Folkhälsomyndigheten vill att fler ska få en tredje dos snabbare. Nu justeras därför tidsintervallet ned. 

Annons:

Tidigare har rekommendationen från Folkhälsomyndigheten varit att sex månader ska passera mellan den andra och tredje dosen. I den nya rekommendationen kortas tidsintervallet med en månad.

Syftet med det justerade tidsintervallet av påfyllnadsdosen av covid-19-vaccinet är att fler ska kunna vaccineras så snart som möjligt, meddelar myndigheten. Fler ska kunna få ett förstärkt skydd i ett läge där smittspridningen väntas öka igen. 

– Vi ser en ökande smittspridning i flera länder i Europa, och enligt våra scenarier kan vi räkna med en uppgång även i Sverige. Med ett kortare tidsintervall mellan dos två och påfyllnadsdosen hinner fler vaccineras så snart som möjligt, och har bra skydd mot sjukdomen inför julhelgerna, säger Anders Tegnell, avdelningschef och statsepidemiolog, i ett pressmeddelande.

Påfyllnadsdos rekommenderas för personer över 65 år samt till viss personal inom hemsjukvård och äldreomsorg. För personal inom särskilt boende, hemtjänst och hemsjukvård kvarstår den tidigare tidsintervallsrekommendationen på sex månader.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt