Annons:

Andelen vaccinerade som får bekräftad covid-19 ökar. Foto: Bildbyrån

Kraftig ökning av smittade vaccinerade – "Viktigt att alla får en tredje dos"

Förra veckan ökade antalet bekräftat fall av covid-19 bland vaccinerade kraftigt i Sverige. Nästan drygt hälften av de smittade var ovaccinerade. 

Annons:

Totalt var det 12 000 bekräftade fall förra veckan. Av dessa var drygt hälften ovaccinerade. Det är sedan tidigare känt att vaccinernas effektivitet minskar över tid och enligt virologen Fredrik Elgh är det just orsaken. 

– Därför är det viktigt att alla får en tredje dos nu. Regionerna behöver återigen göra det möjligt för att massvaccinera, säger Fredrik Elgh, överläkare och professor i virologi vid Umeå universitet, till TT.

Fullvaccinerade löper mindre risk att bli att svårt sjuka än ovaccinerade. Under vecka 47 ökade antalet smittade bland vaccinerade med 83 procent enligt Folkhälsomyndightens statistik. 

– Vi bör vara oroliga. Det är bara titta på våra grannländer som också har många vaccinerade, där har smittan ökat dramatiskt.

Inte lika många svårt sjuka

Andelen som blir svårt sjuka är inte lika stor som tidigare.

– Men de blir smittade och de kan bli sjuka, om än inte lika sjuka som de ovaccinerade. Undantaget är äldre och sköra, de kan fortfarande bli sjuka då vaccinationseffektiviteten hos dem är ganska låg. De riskerar att dö nu också, men kanske inte i lika i stor utsträckning som under våren och hösten 2020, säger Fredrik Elgh.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt