Patric Engqvist är enhetschef för Fabriken.
Foto: Ossian Mathiasson
I en debattartikel i början av januari kritiserade en arg tonårsförälder öppettiderna på Allaktivitetshuset Fabriken i Vimmerby.
"Nu under lovet håller Fabriken öppet mellan 12 och 18. Enligt mig väldigt konstiga tider att ha öppet. Varför har man inte öppet kvällstid, är inte ett av syftena att ungdomarna ska vara nånstans istället för att göra jävelskaper ute på stan?
Ett ännu större mysterium är det att Fabriken är öppen från klockan 13 på vardagar, när ungdomarna är i skolan. Vad gör personalen då egentligen? Det är ju hur som helst inga ungdomar där? Ett aktivitetshus för ungdomar ska väl rimligen vara öppet när ungdomarna kan gå dit?", skrev föräldern.
Det drogs även paralleller till grannkommunen Hultsfred, där tonårsföräldern menar att läget är ett helt annat.
"Det är en rent häpnadsväckande skillnad i hur satsningar på barn och ungdomar ser ut. Vi har Smålands högsta kommunalskatt i Vimmerby men tydligen räcker inte det för ordentliga satsningar på barn- och ungdomsverksamhet", skrev föräldern.
"Tycker det är tråkigt"
Nu har enhetschefen Patric Enqvist besvarat de frågor vi ställde till honom efter debattartikeln.
"Det första vi vill säga är att vi tycker det är tråkigt att föräldern känner så och att man alltid är välkommen till oss för dialog eller synpunkter. Fabriken är ett Allaktivitetshus för alla invånare i Vimmerby, även om fokus är ungdomar. Det innebär att vi har öppet från kl 8 till 20 förutom tisdagar då vi har stängt för personalmöten och andra möten. Fredagar har vi öppet till kl 23. Ibland kan öppettiderna variera beroende på behov hos ungdomarna, Förutom ungdomsverksamheten, den s.k. öppna verksamheten så har vi andra uppdrag. Vi ansvarar t.ex. för feriepraktiken, för LUPP (en ungdomsenkät), för sport- och fritidsbiblioteket, projekt för motorburen ungdom, vi administrerar bidrag till lovaktiviteter men servar även med konferenser och lokalbokningar som äger rum på Fabriken. Vår verksamhet skiljer sig från Hultsfreds, t.ex. så är det en ungdomsenhet", skriver Engqvist i sitt mejlsvar.
Vad tänker ni om öppettiderna – borde det finnas fler möjligheter för ungdomarna att vara på Fabriken under kvällar?
"Vi har tagit öppettiderna från besöksantal tidigare år och skapar schema som vi tror passar bäst för majoriteten av ungdomarna. Då vi kontinuerligt följer upp och för statistik på besökare, dagligen. Vi är flexibla och lyhörda till vad våra ungdomar önskar, detta gäller även öppettider", svarar Engqvist.
"Dialog med skolan"
Den arga föräldern var också frågande till vardagsöppettiderna på Fabriken och varför man har öppet från klockan 13 när de flesta barn och unga är i skolan.
"Vi har verksamhet från kl. 8 på morgonen då lokaler erbjuds för konferenser, möten eller andra bokningar, samt bouleföreningar. Vi erbjuder elever från skolorna att vara här på raster och håltimmar om de vill. Det är en dialog vi för med skolan. Vi erbjuder även mellanstadiet att vara här efter skolan och det händer att gymnasieelever slutar vid den tiden, har självstudier eller behöver någonstans att studera i fred", skriver Patric Engqvist.
Hur ser ni på kritiken om att det arrangeras för lite lovaktiviteter?
"Fabrikens verksamhet utgår alltid från barnkonventionens artikel 12, dvs att barn ska få komma till tals och vara delaktiga. Vi tar därför in önskemål från ungdomarna och erbjuder, ofta tillsammans med dem, en verksamhet som de själva är intresserade av. Genom åren har vi erbjudit resor till aktiviteter, t.ex. Liseberg, skidresor, Ullared, till konserter mm men de senaste åren (även före pandemin) har intresset för resor varit svalt. Vi erbjuder ibland även aktiviteter som inte kommit in som förslag från ungdomarna, ofta verksamhet som vi sedan tidigare vet att många unga är intresserade av, t.ex. LAN, turneringar och filmkvällar av olika slag".
Vad har ni för ambitioner för ungdomarna och Fabriken?
"Fabriken är till för alla Vimmerbys unga och möter de behov som finns. Fabrikens verksamhet utgår alltid från barnkonventionens artiklar".
HÄR kan du läsa debattartikeln i sin helhet.
Simon Henriksson
Johanna Karlsson