Annons:

Flera strömlösa har tagit in på hotell – ”Vi trodde kriget kom”

Ola och Ingrid Nordh från Solnebo är två av Eons strömlösa kunder som checkat in på hotell. "Idag var vi hemma en sväng och tvingades kasta allt i frysen", säger Ola. Foto:Hotell Hulingen/MostPhotos

Flera strömlösa har tagit in på hotell – ”Vi trodde kriget kom”

Ola Nordh och hans hustru Ingrid i Solnebo har gått in på sitt tredje dygn utan ström. Stormnatten minns de med fasa.
– Vi trodde kriget kom, säger 75-årige Ola som är en av dem som valt att ta in på hotell för att komma ifrån kylan hemma.

Annons:

Stadshotellet och Björkbackens Karaktärshotell i Vimmerby likaså Hotell Hulingen i Hultsfred har haft gäster som lämnat sitt strömlösa hem för att bo på hotell. Eon erbjuder sig att stå för kostnaden, för dem som fortfarande saknar ström.

– Ja, det stämmer, det har absolut genererat gästnätter, säger Anneli Rimås, vice VD på Karaktärshotellet. Hur många är svårt att säga, det är svårt att filtrera ut i och med att de bokat själva. Men ett par rum vet jag absolut.

– De har sagt sig vilja ha rummet kvar i alla fall en natt till, tillägger hon.

Trädstammarna knäcktes i stormen

Ola och Ingrid Nordh, 75 respektive 71 år, tycker det varit jättejobbigt att vara strömlösa.

De har inte upplevt något liknande sedan stormen Gudrun och Per.

– På natten mellan söndagen och måndagen trodde vi kriget kom. Det small något förskräckligt. Senare förstod vi varför, det ligger knäckta trädstammar, 60-70 centimeter i diameter, precis i anslutning till vårt hus. 

Kastat allt i frysen

På bara någon kilometer, från badplatsen till deras hus, ligger fortfarande en handfull träd på ledningarna. Först i dag har de sett montörer på plats, så de förstår att det kan ta sin tid att få strömmen tillbaka.

– Redan på tisdagen hade vi elva grader inomhus, vi har inget vatten eftersom vi har borrad brunn, som vi måste ha ström till, och det är alldeles kolsvart där ute på mornar och kvällar.

Så makarna bestämde sig för att ta in på hotell. Eon höll med om att så kan de inte ha det.

– Vi var hemma en sväng idag och tvingades kasta allt vi hade i frysen. Det var inte roligt, säger Ola Nordh.

”Börjar tära på personalen nu”

Björn Persson är regionchef på Eon Region Öst, där Vimmerby och Hultsfred ingår. Han vågar fortfarande inte ha någon prognos för när även de sista kunderna kan få strömmen tillbaka.

– Det går inte att säga att de blir klara i dag heller. Osvuret är bäst, det blir bara besvikelse annars. 

– Vi jobbar med så stora insatser vi kan och jobbar på oförtrutet. Personalen har varit igång drygt två dygn, från 07 till långt in på kvällen. Det börjar tära. Samtidigt vet jag att de knyter näven i fickan och kämpar vidare. De vill se till att lamporna tänds i fastigheterna runt omkring, där de jobbar. 

Hur blir det med det tillfälliga kontoret, ni öppnade på tisdagen?

– Det är stängt i dag, så avvaktar vi morgondagen och hur vädret gestaltar sig under resten av dygnet och natten. Det är hårda vindar i antågande igen.

Hur är det med tillgången på elaggregat, som ni lånar ut?

– Vi hade en handfull utplacerade under tisdagen och har ytterligare fler tillgängliga. Har man akut behov, främst om man har någon form av verksamhet, då kan man ta kontakt med oss och höra sig för om möjligheterna att få låna, säger Björn Persson.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagensvimmerby.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt