Annons:

  • JÄTTEPROJEKTET FRAMME I SÖDRA VI – LOKALT STORFÖRETAG JUBLAR

    Fredrik Johansson, elansvarig på Ljunghäll, Carolina Leijonram, kommundirektör på Vimmerby kommun, och Mats Tullgren, chef för Eons regionnätverk, klipper bandet vid invigningen av nya transformatorstationen i Södra Vi. Lars Gustafsson, produktionsansvarig på Ljunghäll, och Anders Melin, vd på Ljunghäll, håller i det blågula bandet. Foto: Ossian Mathiasson

  • JÄTTEPROJEKTET FRAMME I SÖDRA VI – LOKALT STORFÖRETAG JUBLAR

    Lars Gustafsson, Fredrik Johansson, Anders Melin, Carolina Leijonram och Mats Tullgren gläds över att den nya kraftledningen har nått Södra Vi och lokala storföretaget Ljunghäll. Foto: Ossian Mathiasson

  • JÄTTEPROJEKTET FRAMME I SÖDRA VI – LOKALT STORFÖRETAG JUBLAR

    Siemens Energy har byggt transformatorstationen i Södra Vi som driftsattes för några veckor sedan. "Efter omläggningen för tre veckor sedan har vi inte haft några störningar", säger Lars Gustafsson, produktionsansvarig på Ljunghäll.

  • JÄTTEPROJEKTET FRAMME I SÖDRA VI – LOKALT STORFÖRETAG JUBLAR

    De två nya transformatorerna kommer från Kroatien och ska förse Södra Vi med omnejd med el. Foto: Ossian Mathiasson

  • JÄTTEPROJEKTET FRAMME I SÖDRA VI – LOKALT STORFÖRETAG JUBLAR

    God stämning mellan Lars Gustafsson och Björn Persson på väg tillbaka till Ljunghäll efter invigningen av transformatorstationen som ligger ett stenkast från Ljunghäll.

JÄTTEPROJEKTET FRAMME I SÖDRA VI – LOKALT STORFÖRETAG JUBLAR

Den nya kraftledningen från Kisa till Horn och ned till Södra Vi är färdigbyggd. Nu får lokala storföretaget Ljunghäll tillgång till den spänningsnivå som man önskar.
– Om vi vill expandera så har vi möjligheter till det eftersom vi får mer effekt som kommer till oss, säger Ljunghälls vd Anders Melin.

Annons:

Efter en mångårig kamp fick Eon chansen att ge Vattenfall i uppdrag att bygga en fem mil lång 130 kilovoltsledning mellan Kisa och Vimmerby för att förstärka elnätet i både Vimmerby och Kinda kommun. 

För flera hundra miljoner kronor förbättrar och bygger Eon ut elnätet i vår region. 

Eljätten gör det för att skapa en mer stabil elförsörjning, öka leveranssäkerheten och säkra framtidens elbehov. 

– Hela elektrifieringsvågen går framåt i rask takt och för att allt ska fungera behöver nätet byggas ut. Det är ett gammalt nät som byggdes för 50–70 år sedan plus att det finns en fördubbling av behovet. Vi och alla andra nätägare i Sverige och Europa investerar så mycket vi bara förmår för att möta behovet, säger Mats Tullgren, chef för Eons regionnätverk.  

"Inte haft några störningar"

Den nya elledningen har anslutits till transformatorstationerna i Kisa, Horn och Gullringen. Nu har projektet kommit ytterligare en bit på vägen och nått Södra Vi där en ny station har spänningssatts. 

– Projektet avseende Kisa-Vimmerby har pågått länge. Det tog nästan 15 år innan vi kunde sätta spaden i marken med tanke på tillståndsprocessen, men nu närmar vi oss. Vi har en del ledningsarbete kvar mellan Vimmerby och Södra Vi, men stationerna och ledningarna norrut är på plats. Det är jätteroligt, säger Mats Tullgren. 

Ljunghäll, Vimmerby kommuns största privata arbetsgivare med flera hundra anställda, har haft problem med tillgänglighet och brist på kapacitet för att kunna växa. Nu når elledningen deras verksamhet i Södra Vi. 

– Det som känns bra för oss är att vi kan säkerställa framtiden vad gäller försörjningen och få ett redundant system. Nu har vi inte det riktigt än, men när vi väl får det är det en klar fördel för oss eftersom vi har haft störningar med det gamla systemet. Om vi vill expandera så har vi möjligheter till det eftersom vi får mer effekt som kommer till oss, säger Anders Melin, vd på Ljunghäll.

För tillfället har Ljunghäll inga tankar på någon större expansion. 

– Nej, inte mer än de volymexpansioner som vi gör nu med kunder som vi har tecknat avtal med. Vi hade legat alldeles för nära taket om vi inte hade kunnat få till det här nu, säger Anders Melin. 

Ljunghälls produktionschef Lars Gustafsson sover numera gott om nätterna. 

– Störningarna som vi har haft påverkar produktionsdelen något enormt. Efter omläggningen för tre veckor sedan har vi inte haft några störningar, säger Lars Gustafsson. 

"Glad att vi har nått den här milstolpen"

Vimmerby kommuns kommundirektör Carolina Leijonram ser positivt på att Eons omfattande projekt har nått Södra Vi. Elledningen har varit en återkommande fråga sedan hon tillträdde jobbet 2010. 

– Det har varit en process som har pågått under lång tid och fokus har legat på hur vi kan säkra strömförsörjningen. Vi har med jämna mellanrum haft kontakt med Ljunghäll eftersom det är en viktig industri. Det är A och O att strömförsörjningen är säkrad. Vi har samverkat bra med Eon och haft viktiga kontakter med Ljunghäll. Jag känner mig glad att vi har nått den här milstolpen, säger Carolina Leijonram. 

Det finns behov av att få mer kapacitet i detta område runt ledningssträckningen och Björn Persson, regional kommunikationsansvarig på Eon, berättar att systemet inte har full redundans eftersom inte allt är klar. 

– Kinda kommun har bara haft försörjning från Åtvidaberg och inte från två håll. Snart kommer det gå att transportera ström i båda riktningarna. Ledningen mellan Vimmerby och Södra Vi är nedsläckt i och med att stationen i Södra Vi är strömsatt och att den nya sträckningen ska kunna byggas i delvis samma ledningsgata, säger Björn Persson.

Så ser tidsplanen ut

Vattenfall är ansvariga för ledningsbygget. Projektledaren Johan Johnsson och hans team har byggt ledningen från Kisa till Södra Vi och ska fortsätta vägen ner till Vimmerby. 

– Etappen fram till Södra Vi har gått jättebra och det är stor skillnad på terrängen. Här är det plattare och bättre mark, säger Johan Johnsson. 

Hur ser det fortsatta arbetet ut?

– Vi har 32 ställ (stolpplatser) kvar att bygga ner mot Vimmerby. Vår deadline är 1 maj, då ska det vara färdigt och det kommer vi lösa, säger Johan Johnsson.

Björn Persson fyller i med information om Eons arbete: 

– Vi på Eon har ett tillstånd som säger att hela projektet ska vara strömsatt i månadsskiftet juni-juli. 

Siemens Energy har byggt de tre transformatorstationerna i Horn, Gullringen och Södra Vi. 

– Anläggningen i Södra Vi blev driftsatt för några veckor sedan och vi var färdiga med vårt projekt redan i april 2023. Den har stått ett tag och väntat på att få spänning. Det vi lärde oss på stationen i Horn tog vi med oss till andra och tredje stationen. Arbetet gick bättre och bättre och vi hade inte så stora överraskningar i Södra Vi. Vi har följt den plan vi hade för att bygga, säger Anders Friis, projektledare för Siemens Energy. 

De två stora transformatorerna sänker spänningen från 130 000 volt till 10 000 volt och sedan skickas det vidare in i en byggnad via ett antal tjocka, svarta kablar.

– Inne i byggnaden delas effekten upp till ett antal utgående kablar. Vi har en koppling upp till Gullringen, ett antal kablar som går ut i bostadsområdena runt om i Södra Vi och några kablar som går till Ljunghäll. Två kablar är i drift och det är förberett för ytterligare två kablar, säger Anders Friis. 

Projektet fördyras med 20 procent

Eon har tidigare gått ut med att projektet kostar 350 miljoner kronor. Den budgeten kommer man missa.  

– Projektet påbörjades under coronapandemin och materialförsörjningsbekymmer plus att elnätsindustrierna började accelerera. Generellt har kostnadsutvecklingen på material exploderat. På tre år har priset på transformatorer fyrdubblats i princip. Det har blivit dyrare än vad vi trodde från början. Det är säkert 20 procent mer än vad vi räknade med när vi tog investeringsbeslutet 2021 och skrev alla kontrakt, säger Mats Tullgren, chef för Eons regionnätverk.

Eon planerar för en högtidlig invigning i slutet av sommaren. 

– Det finns många tankar på en invigning och det gillar vi på Eon. Vi vill att ledningen ska vara färdigbyggd och vet att den kommer vara i maj månad. Den ska kopplas in på stationen i Vimmerby och den är fortfarande i någon form av ombyggnationsfas. När vi har invigning vill vi att det ska vara redundans i systemet. Formerna för invigningen vet vi inte, men det blir nog någon gång i augusti-september. Det är möjligt att vi återvänder till platsen där vi hade första spadtaget. Det finns ett symbolvärde i det, att vara på platsen där kommunerna och länen går samman. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt