Annons:

Nytt bevattningsförbud att vänta – kommunen behöver ny vattentäkt

VEMAB:s vd Torbjörn Swahn tror att kommunen kan ta en ny vattentäkt i drift om cirka fem år. Foto: Simon Henriksson

Nytt bevattningsförbud att vänta – kommunen behöver ny vattentäkt

Vattennivån i många kommuner har sjunkit rejält under den senaste tiden. Nu intensifierar Vimmerby kommun arbetet med en ny vattentäkt.
– Vi ser framför oss en ny sommar med bevattningsförbud, säger Vemabs vd Torbjörn Swahn.

Annons:

Vattenbristen i södra Sverige är allvarlig på flera håll. I Vimmerby har nivån i magasinen varit historiskt låg under lång tid och förra året tvingades VEMAB införa vattenförbud. Effekten blev marginell och Torbjörn Swahn tror på ett nytt bevattningsförbud kommande sommar.

– Vi bevakar den frågan och för en tid sedan kom det snö och kan det höja nivån så ser det positivt ut. Annars ser vi framför oss en sommar med bevattningsförbud. Vi kommer bevaka vårfloden och snösmältningen innan vi lämnar ett definitivt besked och fram till dess går vi ut med spartips till kunderna för att se om det kan ge något, säger Swahn. 

Saknar reserv

För att lösa vattenbristen finns det inte jättemånga vägar att gå. Antingen får man minska förbrukningen eller anlägga en ny vattentäkt.

– Vi försöker minska förbrukningen och tipsar om hur man ska bete sig i sitt vardagsliv. Vi kan utöka uttaget något i Södra Vi, men vi har ingen vattentäkt som reserv i dag.

Kommunen har initierat ett långsiktigt arbete med att ta fram en kommunal vattenförsörjningsplan.

– Där ska vi på längre sikt peka ut skyddsområden. Vi som VA-huvudman ska ta reda på hur god kvalité det är för att kunna ta en ny vattentäkt i bruk. Arbetet pågår och ska slutföras under året. Sedan är det en lång process där man måste provpumpa i ett antal år.

"Mer komplicerat"

Förbrukningen i Vimmerby har ökat dramatiskt.

– Enligt tidigare prognoser skulle vi nå det uttag vi har nu år 2025. Det i samband med torra år har gjort arbetet mer komplicerat.

Hur orolig är du?

– Det är svårt att gradera sin oro, men det är en bekymmersam situation om vi inte ser någon förändring. Nivån förra sommaren har vi aldrig haft och vi vet inte vad som händer om vi får riktiga problem.

"Planerar för en utökning"

En annan parameter är att Vimmerbys livsmedelsindustrier går urstarkt.

– Signalerna från industrin är att vattnet är det viktigaste de har. De är beroende av det i sina produkter och planerar för en utökning av vattenförbrukningen, det måste vi ta i beaktning.

Swahn tror att en ny vattentäkt kan vara i drift om fem år.

– Vi har ingen uppskattad kostnad för det och det handlar mer om att vi ska kunna kvantifiera kvalitén i en ny vattentäkt. Kostnaden beror också på hur långt bort vi behöver bygga en ny vattenanläggning. Vi lägger en hel del fokus på vattenförsörjningen och en gissning för en ny vattentäkt är fem år. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt