Annons:

VEMAB fortsätter köra vatten:

Emma Jonsson är VA-chef på VEMAB. Foto: Mostphotos/Arkiv

VEMAB fortsätter köra vatten: "Får trixa lite"

Vimmerby Energi- och Miljö AB har fått fortsätta köra vatten från Vimmerby till Toverum hela helgen. Ännu har man inte fått helt bukt med problemet.
– Vi trixar och fixar lite, säger VA-chefen Emma Jonsson.

Annons:

Det var i torsdags förmiddag som det kommunala bolaget gick ut med en vädjan till invånarna i Toverum. Läget försämrades snabbt och vid lunchtid var vattnet i Toverum utanför Locknevi helt slut. Totalt berördes mellan 25 och 30 hushåll samt ett större lantbruk. 

"Vi ber om ursäkt och försöker lösa den akuta situationen med vattentankar från Vimmerby så snabbt vi kan. Tillrinningen i brunnarna är mindre än det vatten som förbrukas och därför uppmanar vi till att hushålla med vattnet", skrev VEMAB.

VEMAB har fått köra tankbilar från Vimmerby med vatten hela fredagen och helgen. Även under måndagen har man fått göra det.

– Vi har fortsatta problem, men trixar och fixar lite. Vi fortsätter att köra ut vatten från Vimmerby, men inte i lika stor omfattning som tidigare, säger VA-chefen Emma Jonsson.

Har det återhämtat sig något i Toverum?

– Det har det, men vi tar det försiktigt. Vi testar och låter brunnarna vila lite i taget. 

Hur länge kan ni få fortsätta med att köra vatten från Vimmerby?

– Det vet vi inte. Vi har varit med om liknande förr, men aldrig på det här sättet. Då har man kunnat spola vattnet rent eller att det berott på något mekaniskt fel. Det är lite spännande med vår verksamhet att det alltid är nya utmaningar. Vi klurar och luskar och testar diverse olika saker. Men vi testar inte så pass att det inte går att dricka vattnet, utan vi provtar det hela tiden. 

"Gick väldigt fort"

Att köra tankbilar med vatten från Vimmerby räknar man med att behöva gör en tid framöver. Signaler om att något liknande kan hända på en annan ort i kommunen har man inte fått.

– Nej, det här gick väldigt fort, så det är svårt att säga. Vi har låga nivåer på sina håll, men okej nivåer på andra håll. Det går inte riktigt att säga något generellt. Det är mellan dåligt och halvdåligt överlag, men inte jättedåligt. 

VEMAB tittar också på hur man kan lösa situationen långsiktigt i Toverum.

– Vi behöver se över vad vi kan göra med brunnarna, om vi behöver borra eller hitta på helt andra lösningar. Men med något sådant är det betydligt längre tidsperspektiv.

Över hela kommunen uppmanas man att tänka på hur mycket vatten man använder. 

– Vi har varnat för det hela sommaren och man ska tänka över hur man använder sitt dricksvatten. Det är en fortsatt uppmaning och gäller hela tiden. Sparar vi några liter i januari, så är det några liter kvar på sommaren. Så allt vatten vi kan spara är viktigt och alla bör hjälpas åt, säger Emma Jonsson.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt