Annons:

Fortsatt besvärligt covidläge inom vård och omsorg:

Läget inom vård och omsorg är fortsatt ansträngt, berättar socialchef Anette Nilsson. Foto: Arkivbild

Fortsatt besvärligt covidläge inom vård och omsorg: "Bemanningssituationen påverkas"

Förra veckan var läget jättebesvärligt inom vård och omsorg. Den här veckan är det något mindre besvärligt.
– Men det är fortfarande en stor påfrestning i verksamheten, säger socialchef Anette Nilsson.

Annons:

Covid-19 påverkar i fortsatt hög grad vård och omsorg i Vimmerby kommun. Förra veckan ska det ha varit ett stort utbrott på vård- och omsorgsboenden i kommunen, enligt uppgifter till oss.

– Att vi har smittade personer inom våra vård- och omsorgsboenden stämmer bra. Sedan exakt vika enheter det är har jag inte information om. Jag kan säga att de som är berörda får den informationen de behöver. Men ja, vi har personer med smitta, kommenterade socialchef Anette Nilsson då.

Nu har läget förbättrats något – men det är fortsatt mycket ansträngt. Det finns både medarbetare och brukare som är konstaterat smittade.

– Jag har inget antal att ge. Vi rapporterar inte in det exakta antalet till socialstyrelsen längre, men vi har fortfarande bekräftade fall inom äldreomsorgen, både inom hemtjänsten och våra vård- och omsorgsboenden. Det varierar från dag till dag och enhet till enhet, men vi har bekräftad smitta, säger Anette Nilsson.

Är det mindre besvärligt än förra veckan?

– Förra veckan var det ännu mer besvärligt, men det är fortsatt besvärligt. Bemanningssituationen påverkas och även om det är något bättre, så är det inte bra. Vi har fortsatt en smittspridning och det är en påfrestning i verksamheten. Vi ligger ju kvar som innan 9 februari med riktlinjer kring skyddsutrustning och så vidare. Vi arbetar utifrån de förutsättningarna.

Hur ser bemanningssituationen ut?

– Det är något bättre än förra veckan generellt. En del enheter tycker nog inte det, men det är olika enheter som drabbas olika dagar.

Hoppas på vändning

Anette Nilsson hoppas att kulmen snart ska vara nådd och att situationen kan vändas till det bättre.

– Jag hoppas att det snabbt ska vara övergående för både medarbetare och brukare, men det är ju inget jag kan kommentera närmare. Folkhälsomyndigheten har tidigare pratat om att när kulmen har nåtts kan det snabbt plana ut. Vi hoppas att det scenariet stämmer med verkligheten, men där är vi inte ännu. Vi hoppas att läget snabbt blir bättre. 

För anhöriga eller personer i kontakt med brukare på boendena gäller att hålla sig uppdaterad om läget, och att följa de restriktioner som gäller. 

– Vi ligger kvar med skyddsutrustning på samma nivå som tidigare och vill att de som besöker oss också respekterar att använda det när det behövs. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt