Annons:

Efter två inställda år – nu behöver man stöd för att ta Vimmerbyungdomar till Liseberg igen

Fabrikens Daniel Johansson och Cilla Lundin vill ta ungdomarna till Liseberg igen. Foto: Simon Henriksson

Efter två inställda år – nu behöver man stöd för att ta Vimmerbyungdomar till Liseberg igen

Pandemin har stoppat den klassiska Lisebergsresan två år i rad. I sommar vill man återigen åka till nöjesparken – men då krävs det att man hittar välvilliga sponsorer. 
– Den här resan betyder mycket, säger fritidsledaren Daniel Johansson.

Annons:

Allaktivitetshuset Fabriken har i många år arrangerat en resa till nöjesparken Liseberg i Göteborg. De första åren på Valborgsmässoafton, men 2019 skiftade man till studentdagen istället. 

Orsaken var enkel.

– Vi märkte att det mer och mer blev skolavslutningen som blev festdebuten för ungdomarna. Efter att Källängsfestivalen blev nedlagd flyttade vi Lisebergsresan till det datumet. Vi var inte okej med att ha den festivalen i vår regi längre eftersom ungdomar var påverkade. Det blev svårt för oss. De senaste åren när vi nattvandrat har det också varit betydligt lugnare på valborg, säger Cilla Lundin, fritidsledare på Fabriken.

Men de två senaste åren har det inte blivit någon Lisebergsresa alls på grund av pandemin.

– Valborg var länge suparpremiären, men så är det inte riktigt längre. Nu har vi märkt av under de här två åren att det varit mer kring skolavslutningen och studenten. Vi fick blåsa av en jättefest vid Apollostugorna och vid Nossen var det också. Då märkte vi hur mycket bra den här resan har gjort. De åren vi varit iväg så har vi haft fältare ute på stan och de har rapporterat att det varit lugnt, säger Daniel Johansson, också fritidsledare på Fabriken.

Hela sju bussar ett år

Till sommaren är planen därför att ta upp traditionen med resan till Sveriges näst största stad och den populära nöjesparken igen.

– För en 13-åring är det stort att få åka själv till Liseberg på det här sättet. Resan betyder mycket för ungdomarna och tanken är att vi ska komma iväg igen. Vi har märkt hur saknat det har varit. 

Ett år gick hela sju bussar från Vimmerby.

– Vi har tidigare haft från sjuan till första året på gymnasiet, men i år kommer vi rikta in oss på högstadieeleverna. De befinner sig i riskgruppen och det är en preventiv åtgärd för att de inte ska festa.

Privatperson stöttade med 10 000

Nu söker man sponsorer till resan, såväl privatpersoner som företag och stiftelser. Vid ett tillfälle sponsrade en privatperson med 10 000 kronor.

– Vi hoppas att det finns företag eller privatpersoner som vill sponsra en bra grej för ungdomarna. Vi har kalkylerat lite och resan går på drygt 150 000 kronor. Ska ungdomarna betala fullt pris är det nästan 1 000 kronor, men vi brukar kunna få ned det ganska mycket.

Då får ungdomarna inträde, åkband och mat till ett kraftigt reducerat pris. För att kunna få ned priset krävs då välvliiga som går in och stöttar ekonomiskt.

– Vi har fått väldigt bra respons tidigare och vet hur uppskattat det här är hos många. Sist var det som en rockkonsert. Det vällde in folk och många önskar att resan kommer igång igen. Vi brukar försöka stötta upp de som absolut inte har råd lite extra också.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt