Annons:

Hästar ska motverka psykisk ohälsa – lokal förening får stöd

Hästar ska motverka och förebygga psykisk ohälsa i ett nytt projekt som ryttarföreningen satsar på. Foto: MostPhotos

Hästar ska motverka psykisk ohälsa – lokal förening får stöd

Intresset för hästunderstödda insatser för att förebygga psykisk ohälsa ökar. Nu har Vimmerbyortens Ryttarförening fått stöd beviljat.
– Vi tror det kommer slå väl ut, säger föreningens ordförande Niklas Gustafsson.

Annons:

Forskning pekar mot att psykisk ohälsa kan förebyggas med hjälp av hästar. Nu har Vimmerbyortens Ryttarförening tagit fasta på det och sökt stöd för ett nytt projekt hos Region Kalmar län.

I dagarna fick man beskedet att man beviljas stöd på drygt 91 000 kronor.

– Vi kommer få gå in med en viss del egen insats också, men det här är ett jättebra och viktigt bidrag för oss, säger Niklas Gustafsson, ordförande i ryttarföreningen.

Projektet går under arbetsnamnet "Hästis" och ska vara insatser för att motverka psykisk ohälsa.

– Vi kommer öppna upp vårt stall ett antal förmiddagar i veckan. Det kommer finnas personal på plats för att möta personer som kanske lider av psykisk ohälsa. Vi kommer rikta oss mot alla möjliga grupper och ha drop in-möjlighet. Våra hästar används ju mest kvällstid och på det här sättet kan vi bredda oss lite. Vi har läst mycket forskning om att hästar kan vara ett bra sätt att förebygga eller motverka psykisk ohälsa.

"Många känner sig ensamma"

Tanken är att komma igång snabbt och det redan i början av april.

– Det är vår tanke och vi kommer gå ut med mer information när allting är klart kring upplägget. 

Hur länge har ni haft funderingar på att göra den här satsningen?

– Vi har haft de här tankarna ett tag och sett över hur vi ska kunna få ihop ett vettigt projekt och kunna bidra med något när hästarna inte används. Det handlar ju inte bara om ridning, utan att umgås med hästarna, hjälpa till med skötsel av hästarna och kanske känna sig behövd. Vi tror att det kommer kunna slå väl ut, men det är viktigt att ha med sig att det inte ska vara någon press. Man får komma när man vill och när det funkar utifrån dennes förutsättningar.

Vilka ska ni marknadsföra er mot?

– Det kan handla om pensionärsföreningar, olika slags boenden och så vidare. Det finns många människor som känner sig ensamma och vår målsättning är givetvis att de ska komma tillbaka till vår ordinarie verksamhet.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt