Annons:

Föreningslivet ställer upp – här skruvar pensionärsgänget sängar åt flyktingar

På bilden ses Göran Karlsson och Conny "Molle" Lindberg, Jörgen Jonsson, Lasse Gunnarsson, Roland Lundahl. Foto: Storebro IF

Föreningslivet ställer upp – här skruvar pensionärsgänget sängar åt flyktingar

I onsdags hämtade Storebroföretaget Söderholms Bil & Transport ett 60-tal sängar åt kommunen i Nässjö. På fredagen skruvar ett pensionärsgäng ihop sängarna till de kommande flyktingarna.
– Vi försöker hjälpa till där vi kan, säger Storebro IF:s ordförande Eva Kindstrand.

Annons:

Samhället Storebro har lång erfarenhet av att ta emot människor på flykt undan krig och förföljelse. Nu väntar inom kort ett okänt antal flyktingar från Ukraina bo i det så kallade migrationshuset. 

Tidigare i veckan åkte Söderholms Bil & Transport AB till Nässjö för att hämta sängar åt kommunen. På fredagen skriver Storebro IF att "pensionärsgänget är i full gång med att skruva ihop sängar i migrationshuset". 

Det ska vara Jörgen Jonsson, Lasse Gunnarsson, Roland Lundahl, Roland Ströberg, Mats Jacobsson, Göran Karlsson och Conny "Molle" Lindberg som gör den fina insatsen för att skruva ihop sängarna. Uppslutningen var stor när föreningen ställde frågan. 

– Vi försöker hjälpa till där vi kan. Vi fick frågan av kommunen och därför stod pensionärsgänget där med skruvdragare imorse och började skruva sängar, berättar Eva Kindstrand, ordförande i Storebro.

"Självklart att göra något"

Storebro IF förbereder sig nu på flera sätt för att möta de ukrainska flyktingarna som väntas anlända.

– Så fort vi ser att familjer börjar landa in så kommer vi att börja titta på fritidsaktiviteter för dem. Det är superviktigt. Vi lär hålla oss nere i centrum där vi har en multicourt, så det finns något roligt för dem att göra. De ska inte behöva tänka på allt det hemska som har hänt.

Hur ser du på idrottsföreningens del i det här?

– Vi är ju en idrottsförening med stort samhällsengagemang. Kan vi som förening göra något är det självklart att vi ska göra det. Vi vet ju inte något om hur traumatiserade de är eller hur mycket engelska de kan, men med kroppsspråk och några fotbollar kommer man långt. Det kan vara förlösande. 

Hur försöker ni samordna?

– Vi har en väldigt kort beslutssträcka i föreningen och bara ett samtal eller ett meddelande bort så är det fem till tio personer som kan vara på plats ganska fort. En del kanske kan dyka in i vår ordinarie verksamhet om de kan lite engelska. 

"Gjort det här förut"

Storebro IF har en historik bakom sig där de försökt spela en viktig roll i samhället och det som sker.

– Vi har ju gjort det här förut. 2015, när det kom många, fick vi in väldigt många av de som kom i föreningslivet. Det här är antagligen personer som vill åka tillbaka om och när det går, men vi ska göra vårt bästa. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt