Annons:

NYTT KRISLARM FRÅN HEMTJÄNSTEN –

Hemtjänsten i Tuna och Frödinge slår på nytt larm till kommunen. Foto: MostPhotos

NYTT KRISLARM FRÅN HEMTJÄNSTEN – "HINNER INTE ÄTA ELLER GÅ PÅ TOA"

I februari slog hemtjänstpersonalen larm om situationen och krävde att kommunen agerade. Kommunens svar på krisbrevet är man inte nöjda med – och slår nu på nytt larm. 

Annons:

I slutet av februari i år slog hemtjänsten i Frödinge, Tuna och Rumskulla larm om situationen inom hemtjänsten. Brevet adresserades till kommunstyrelsens ordförande Jacob Käll (C).

Hemtjänstpersonalen skrev i brevet att arbetsmiljön var ohållbar och att personalen mådde dåligt.

"Vi känner oss livegna, vi får jobba dubbelpass och blir inbeordrade på våra lediga dagar", skrev man i brevet. 

Med versaler skrev personalen att man inte orkar mer. 

"Vi kräver ett konkret svar och åtgärd omgående", avslutade man brevet med. 

Hinner inte äta

Men responsen från kommunen är man uppenbarligen inte nöjda med. Nu slår hemtjänsten i Frödinge och Tuna på nytt larm om situationen. 

"Personalen i Tuna och Frödinge hemtjänst är inte nöjda med svaret från ledningen. Problemet vi beskrev för er är varken besvarat eller åtgärdat, därför skickar vi ett nytt brev till er", inleder man det nya brevet med.

Bemanningen, planeringen och arbetsmiljön fungerar inte menar man.

"När detta inte fungerar blir konsekvensen att vårdtagarna drabbas. En kompetent personalstyrka som inte hinner äta, dricka, gå på toaletten och ständigt förföljs av en tickande klockan som säger att nästa besök inte heller blir i tid, kommer till slut att bli körda i botten. Många är redan där!", skriver man. 

Bör få chansen till återhämtning

Hemtjänstpersonalen skriver vidare att man bör få chansen till återhämtning så motivationen ökar, så att deras familjer hinner träffa dem och så att arbetsplatsen blir attraktiv för kommande personal. 

"Ge de som brinner för vård och omsorg möjligheten att faktiskt få bra betalt så fler stannar kvar, så kompetensen stannar kvar och kan användas till de som behöver och förtjänar det. De som drabbas är de äldre, är det verkligen okej?", skriver man.

Hemtjänstpersonalens åtgärdsförslag är att planerarna ges förutsättning att vara på varje enhet, att personaltätheten ökas både på enheterna och på bemanningsenheten samt att lönerna höjs så att Vimmerby kommun blir en attraktiv arbetsgivare och att omsorgspersonal får högre och välförtjänst status. 

Stort antal anställda

Hemtjänstpersonalen vill se scheman utan delade turer, utan arbete varannan helg och arbetspass där kvällsarbete följs av tidig morgon. Att personal blir sjukskriven är inget konstigt i den rådande situationen, låter man meddela.

"Vikten av rimlig återhämtning har förbisetts. Behovet av utrymme för personalens rättighet till en god psykosocial och fysisk arbetsmiljö behöver tas på allvar", skriver man. 

Breven är undertecknade av ett stort antal anställda. Vi hoppas förstås kunna följa upp detta senare.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt