Annons:

Vänsterpartisten:

Lars Johansson (V) menar att det är en resursfråga och att det måste satsas på personalen.

Vänsterpartisten: "Höjd lön uppväger inte stress och skitig arbetsmiljö"

Många har reagerat starkt på krislarmet från hemtjänstenheterna i Frödinge, Rumskulla och Tuna. Lars Johansson (V) menar att situationen varit ohållbar länge.
– Det är bra att det sägs ifrån ordentligt. Det har varit för dåligt i åratal, säger han.

Annons:

Brevet från hemtjänstpersonalen skickades till kommunalrådet Jacob Käll (C). Ett drygt 30-tal anställda skriver med versaler att de inte orkar mer och kräver omedelbara åtgärder. 

Vänsterpartisten Lars Johansson säger att situationen varit ohållbar länge.

– Det här är inga nyheter för oss i Vänsterpartiet. Jag tycker att det är bra att det sägs ifrån ordentligt. Det handlar om åratal där det varit för dåligt, men det har blivit ännu sämre nu under vintern. Det är förfärligt och ingen lätt situation att ändra, eftersom det till viss del beror på att vi inte klarar av att rekrytera. Det gör det bara mer och mer pressat och när det är för pressat kan vi inte rekrytera tillräckligt med personal av den anledningen heller.

Lars Johansson menar att det är upp till politiken.

– Till syvende och sist är det en resursfråga och det är trots allt vi inom politiken som sätter budget och förutsättningar. I flera budgetdebatter har vi sagt att vi vill lägga mer på socialnämnden. Det är inte alltid det har varit mycket mer än de andra, men det är ändå alltid mer än övriga partier. Det går ju inte ihop sig och vi har ifrågasatt – i varje budgetdebatt – vad man vill spara på. Det har vi aldrig fått något svar på, säger han.

"Måste vara beredda att satsa"

Han saknar tillräckliga satsningar för att få omsorgen att fungera på ett bra sätt.

– Vad är hönan och vad är ägget? Kommunstyrelsen har satsat för lite. Det här är ingen quick fix men grunden är att göra satsningar och visa att man menar allvar. Kraven vi har på oss är tuffa, men vill vi stå upp för en bra omsorg måste vi vara beredda att satsa. Vi måste se till de mänskliga behoven och vad vi vill få ut av skatten. Målsättningen handlar för mycket om att generera överskott. Vi kunde läsa flera artiklar om amorteringar nyligen och det är inte fel i sig, men det är konstigt att prata så mycket hård ekonomi och balansräkning och inte om det mänskliga innehållet. 

Tror du att löneökningar eller mer personal är det viktigaste?

– Situationen blir inte i sig hjälpt av högre löner, men lönen måste självklart upp också. Höjd lön uppväger dock inte för stress, skitig arbetsmiljö och att känna sig livegen. Lägre sjukfrånvaro och tillsatta tjänster gör att verksamheten fungerar bättre och blir billigare på sikt. Då måste det få kosta mer under ett tag. Annars signalerar vi inte att vi vill rätta till det här. Resurser är inte allt sägs det ibland, men vad är det andra då? Man pratar mycket från politiskt håll, men man svarar inte. Man säger att det inte är bra men det är ingenting som händer. Vi måste komma til rätta med det och få en bättre fungerande verksamhet.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt