Annons:

  • Simhallen gör stor investering – ny belysning ska spara pengar

    Claes Roos och Kenneth Björklund testar belysningen. Foto: Simon Henriksson

  • Simhallen gör stor investering – ny belysning ska spara pengar

    Claes Roos, Kenneth Björklund och Tommy Hassinen med belysningen i bakgrunden.

Simhallen gör stor investering – ny belysning ska spara pengar

Gullringens simhall har haft det tufft i några år. Nu har man investerat i ny belysning över bassängen – och investeringen ska spara pengar åt föreningen.
– Vi hade inte klarat det utan beloppet från Sparbanksstiftelsen, säger Kenneth Björklund, ordförande i simhallsföreningen. 

Annons:

Under tisdagen görs de sista handpåläggningarna för att sätta upp den nya belysningen ovanför bassängen i Gullringens simhall. Investeringen ligger på runt 80 000 kronor och simhallsföreningen har fått hela beloppet beviljat från Sparbanksstiftelsen.

– Den nuvarande belysningen har vi haft i tio år och den började bli dålig och drog för mycket ström. Inne i lysrören var kablarna spruckna och då började vi fundera kring det här. Vi skickade in en ansökan och det är Strömstyrkan som gör jobbet. Vi började fundera på det här och så skickade vi in en ansökan. Vi blev jätteglada över att vi fick det här beskedet. Som ideell förening klarar vi inte såna här kostnader, säger Kenneth Björklund, ordförande i simhallsföreningen.

Det är LED-belysning som satts in och det kan spara mellan 6 000 och 7 000 kronor för simhallen per år.

– Förra månaden hade vi kostnader på 80 000 kronor för fjärrvärme, vatten och el. Det beror ju på de höga elpriserna och det drabbar även oss, säger Tommy Hassinen.

"Framåtriktad satsning"

Claes Roos, ordförande för sparbanksstiftelsen, säger att ett huvudskäl till att man beviljar stöd är att det är en framåtriktad satsning.

– Ansökningarna körs genom ett ganska finmaskigt nät. Ett tungt argument är att det är framåtriktat och ger bättre förutsättningar för föreningen. Med tanke på energipriserna är tajmingen smått perfekt och ger möjligheter att sänka sina energikostnader. Det faller inom området miljö och hållbarhet. Det är något hela finansmarknaden tittar jättehårt på. Därutöver finns också ett brett allmänintresse för simhallen och ett intresse från både Vimmerby och Kinda kommun.

Kenneth Björklund och Tommy Hassinen berättar att simhallen tittar på alla energieffektiviserande åtgärder som är genomförbara. Det är ingen hemlighet att simhallen haft ett antal tuffa år ekonomiskt.

– Vi tittar på allt som har med energin att göra och var vi kan göra besparande åtgärder. Kommunen hjälpte oss med ventilationsanläggningen och det sparade mycket pengar åt oss. Alla värme som blir över från ventilationen går ut i elementen.  

"Kommit tillbaka hyfsat"

Simhallen byggdes redan 1966 och under pandemin har förstås restriktioner påverkat svårt. Men samtidigt har privatuthyrningen gått väldigt bra.

– Nu är det inga restriktioner och öppet som vanligt. Under pandemin var det väldigt måmnga som ville hyra. Så fort någon lämnade återbud, även om det var sent, så var det någon annan som tog tiden, säger Tommy Hassinen.

Har besökarna kommit tillbaka efter pandemin?

– Besökarna har kommit tillbaka hyfsat. Det vi saknar lite är barnen, de har inte riktigt kommit tillbaka. Men det jobbar vi med, säger Kenneth Björklund.

Driftbidrag från kommunen

Simhallsföreningen har bidrag från kommunen som är uppdelat i två delar. En del rör simavtalen där skolor från både Vimmerby kommun och Kinda kommun har simundervisning i simhallen.

– Det avtalet är på 290 000 kronor och då ska vi stå med simlärare och den biten. Vi har också ett driftbidrag på 450 000 kronor. Det är kostnaden att driva hallen som är problemet och vi diskuterar med kommunen nu om driftbidraget.

Under 2023 ska man även tappa ur bassängen som rymmer 365 kubikmeter. Det görs vart femte år och det tar en dryg vecka innan temperaturen är rätt.

– Det måste ske sakta för annars är det risk att det rasar in, säger Kenneth Björklund.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt