Annons:

Skenande elpriser tvingar simhallen stänga av bastun

Kenneth Björklund är ordförande i simhallsföreningen i Gullringen som tagit beslutet att stänga av basturna, i spåren av de extremhöga elkostnaderna. Foto: Simon Henriksson

Skenande elpriser tvingar simhallen stänga av bastun

I spåren av de höga elpriserna har basturna i Gullringen simhall stängts av. När föreningen jämför augusti i fjol med i år ökade elkostnaderna från omkring 12 000 kronor till 30 000.
– Styrelsen har också diskuterat att sänka vattentemperaturen med några grader, men det tror vi inte på, säger ordförande Kenneth Björklund.

Annons:

På senaste styrelsemötet diskuterades vad simhallsföreningen kan göra för att minska sina elkostnader, som ökat avsevärt i takt med de stigande priserna.

– Då är bastun en sådan del som vi inte tar betalt för och det är badet som är det primära. Bastun är mer en service till de som badar, säger Kenneth Björklund.

Helt avstängda 

Så beslutet blev att helt stänga av basturna från den 1 oktober. De har annars stått på, på 40 grader och så har temperaturen höjts när någon vill använda dem.

Däremot går det fortfarande att använda IR-bastun.

– Den får våra gäster betala för att använda. Den kostar heller inte så mycket att värma upp eftersom den är så liten, med plats för bara två personer, säger Kenneth Björklund och fortsätter:

– Vi har tittat på den också, och ser att det folk betalar för att använda den täcker kostnaderna. Vi har haft förfrågningar om det går att hyra den vanliga bastun, men det har vi inte tagit ställning till, utan det får vi diskutera på nästa styrelsemöte.

Nästan dubbla elkostnaden

Enligt Kenneth Björklund är det inga badgäster som reagerat negativt på beslutet, utan det finns en förståelse för att föreningen gör på det här sättet, nu när elpriserna är extremhöga.

– Vi jämförde augusti månad i fjol med i år och såg att våra kostnader för elen ökat från 12 000-13 000 kronor till ungefär 30 000 kronor. Och då var det ju ändå inte kallt ute, så vi följer utvecklingen väldigt noga.

Vad tänker du kring att ni tvingats till den här förändringen?

– Självklart är det ett tråkigt beslut för de som badar och använder bastun, men folk har förståelse. Vi måste också se över vad vi kan spara på, det tittar vi på regelbundet och har nyligen bytt vår belysning från vanliga lysrör till LED-belysning ovanför simbassängen.

Kn det bli aktuellt att höja entrépriset?

– Nej, inte som vi ser nu. Jämfört med andra simhallar ligger vi tre-fyra kronor under dem i pris, men det känns inte aktuellt att höja priset. Vi tittar alltid över våra priser till nyår, men man måste göra en avvägning vad det kostar och hur det nyttjas.

Och en eventuell stängning, kan elpriserna tvinga fram ett sådant beslut?

– Nej, det ska mycket till för att vi ska stänga. Däremot diskuterade vi att sänka vattentemperaturen med ett par grader, men det tror vi inte på, utan då är risken att vi tappar badgäster. Det är alltid ett ställningstagande. Vi får istället hoppas att elpriserna går ner, så vi kan sätta igång bastun så fort som möjligt.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagensvimmerby.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt