Annons:

Så många i Småland gillar IS på sociala medier

Flera personer i Småland och Östergötland gillar sidor som tydligt är kopplade till Islamiska staten, IS, på sociala medier.
Det visar en kartläggning som P4Kalmar har gjort.

Annons:

Radion har gjort kartläggningen efter att Rahmat Akilov, som erkänt att han låg bakom terrordådet i Stockholm, haft kopplingar till terrororganisationer på sociala medier. 

Ungefär 60 personer i hela Sverige gillar en sida som är tydligt kopplad till Islamiska staten, IS, visar deras kartläggning. 

Av dem bor åtta i Småland eller Östergötland.

– När en person visar intresse för våldsbejakande extremism på nätet är det så klart en indikator för oss. Det kan vara något som vi är intresserade att titta närmare på, säger Nina Odermalm Schei, presschef på Säkerhetspolisen, SÄPO.

"Enorm propagandamaskin"

Att gilla en sida eller dela ett inlägg är så klart inte brottsligt i Sverige, där åsiktsfrihet råder. Men att följa vad brottsmisstänkta gör på sociala medier är något SÄPO systematiskt gör i omfattande terrorutredningar.

– Det kan definitivt vara en pusselbit. Men åsikter som man uttrycker där är inte avgörande. Vi följer ju inte heller åsikter som sådana. Vi är ju ingen åsiktspolis.

Av de åtta som bor i vårt närområde är samtliga män. Några går på gymnasiet och en är vän med två kommunpolitiker i Kalmar län på sociala medier. 

– De har ju en enorm propagandamaskin som de använder för att engagera människor och för att rekrytera sympatisörer.

Att arbeta förebyggande med radikalisering är inte SÄPO:s uppdrag.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt