Annons:

IS-återvändare finns i länet –

Den antika staden Palmyra i Syrien efter att IS förstört flera historiska byggnader. Foto: MostPhotos

IS-återvändare finns i länet – "Ingen anledning till oro"

Minst en återvändare från terrorsekten Islamiska staten, IS, finns i Kalmar län. Personen är bosatt i Emmaboda och under uppsikt av Säpo.
– Enligt Säpo finns det ingen anledning att känna oro, men personen är, som sagt, under uppsikt, säger Caroline Nyberg till Barometern.

Annons:

Emmaboda är en av 41 svenska kommuner som återfinns på Säkerhetspolisen, Säpos, lista över kommuner som kan vänta sig återvändare från terrorsekten IS. Listan baseras på var IS-krigare var bosatta innan de valde att bege sig till kriget i Syrien. 

Nu har kommunen bekräftat för tidningen Barometern att en person återvänt från IS och befinner sig i Emmaboda igen.

– Vi har nu fått uppdaterad information. En person som har återvänt från IS i Syrien och är klassad som IS-återvändare av Säpo är idag bosatt i kommunen. Säkerhetspolisen har den här personen under uppsikt och enligt Säpo finns det ingen anledning att känna oro, men personen är, som sagt, under uppsikt, säger kommunpolisen Caroline Gyberg, till Barometern.

Hon hänvisar till Säpo när hon säger att det inte finns skäl till oro.

"Kommunen kan inte döma"

Hur länge personen varit tillbaka i Emmaboda är oklart. Om det kan bli fler personer som återvänder till Emmaboda från IS är också oklart.

– Om det inte är bevisat att man har begått brott är man fri att bosätta sig var i landet man vill. Det finns ingen myndighet som placerar ut människor där man tycker att de ska vara. Man rör sig fritt och bosätter sig där man vill. Kommunen har inte rätt att döma. Det är polis och domstolsväsende som hanterar frågor om brott och straff. Vi utgår ifrån att polisen har koll, för det är deras uppgift att ha det, säger kommunalrådet Johan Jonsson (C) till Barometern.

Hur personen verkade inom IS framgår inte.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt