Annons:

Läraren skickade med förslag till socialministern:

Socialminister Lena Hallengren fick en lista med förslag med sig från läraren Mohamed Sarkhosh. Foto: Simon Henriksson

Läraren skickade med förslag till socialministern: "Många utlandsfödda saknar förtroende för socialtjänsten"

Mohamed Sarkhosh jobbar som lärare på Vimmerby Lärcenter. När socialminister Lena Hallengren kom på besök valde han att skicka med henne en del olika förslag. 
– Många med utländsk bakgrund saknar förtroende för socialtjänsten, säger han.

Annons:

Under tisdagen var socialminister Lena Hallengren (S) på besök i norra länet. Under sin visit i Vimmerby passade engelskläraren Mohamed Sarkhosh på att skicka med henne ett antal förslag på ett papper.

– Jag kommer från Syrien har varit här i fyra år nu. Jag jobbar som engelsklärare och läste till det i mitt hemland. Jag började jobba som en resurs här och nu har jag fått jobb. Just nu läser jag på universitet för att få legitimation och bli behörig, berättar han.

Vad var det du skickade med Lena Hallengren?

– Det var en del förslag om saker och ting. Det är inte ofta man får träffa en minister, så jag kände att jag var tvungen att passa på. Det handlar om förslag för socialtjänsten. Många med utländsk bakgrund saknar förtroende för socialtjänsten. Det handlar om att man måste bygga en tillit och många som kommer från andra länder har inte tillit till sina myndigheter. Det beror ofta på att det är diktaturer, så det är det som jag har skrivit om. 

Hur ska man överbrygga det problemet?

– Det finns inga lätta svar på det. Det är en process och jag tänker att man måste bygga broar. Integration och svenska språket är viktigt. Man måste få utlandsfödda att förstå att det inte är diktatur här, utan att det finns lagar och regler. Det finns flera saker att göra, men det är inte lätt och det kan ta tid.

Den senaste tiden har vi sett desinformationskampanjer om att socialtjänsten kidnappar muslimska barn. Vad tänker du om det?

– Både du och jag vet att det inte stämmer, men andra tror på det när de hör det. Det måste man göra något åt. Just nu är många föräldrar rädda för socialtjänsten och det är inte sant att de kidnappar barn. Det skapar bara mer problem och kan göra att fler hamnar i gängkriminalitet samt att det blir mer och mer segregerat och att högerextremismen ökar. Det är en jätteviktig fråga och där handlar det också om att skapa tillit.

"Hoppas hon tar med sig det"

Mohamed Sarkhosh berättar att eleverna får lära sig om lagar och regler. Socialtjänsten gör också besök ibland.

– Då berättar de vad de gör och ger konkreta exempel. 

Vad hoppas du att Lena Hallengren gör med det här?

– Det får vi se. Jag hoppas hon tar det med sig i alla fall, säger han.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt